A laboratóriumi körülmények között előállított gyémántok egyre közkedveltebbek Japánban, ahogy egyre többen hajlandóak olyan ékszereket vásárolni, melyek látszólag megkülönböztethetetlenek a természetes módon előforduló gyémántoktól — írja a Bloomberg.

Fotó: Shutterstock

A szintetikus gyémántokat a természetes módon kibányászott gyémánt árának feléért kínálják, és egyre népszerűbbek alacsony eladási áruk és környezetvédelmi okok miatt is. 

A 2020-ban 6-7 millió karátnyi mesterséges módon előállított gyémántot termeltek a világban, a legtöbb bevétel az Egyesült Államokból származott a Bain & Co jelentése szerint. Ez a szám akár megháromszorozódhat az évtized végére, ahogy Kínában és más piacokon is egyre nagyobb igény mutatkozik a természetes gyémántok alternatívája iránt.

Mayumi Kawamura szerint, aki szintetikus gyémántok online értékesítésével foglalkozik, a japán vásárlók a mesterséges drágakövek jelentős felvevő piacát jelenthetik majd, mivel tudatosan keresik a természetes gyémántok alacsonyabb áron elérhető, környezetbarát és etikus változatát.  Kawamura elsősorban az Instagramon értékesíti a szintetikus drágaköveket tartalmazó ékszereket, körülbelül 70 ezer dollárért.

A legnagyobb gyémántkitermelő vállalatok is elkezdtek érdeklődni a szintetikus gyémántok iránt, köztük a De Beers is.

 A De Beers anyacége, az Anglo American Plc bányavállalat három éve jelentette be, hogy szintetikus gyémántokat is fog árulni a természetes gyémánt árának töredékéért. Mindez azt mutatja, hogy jelentős attitűdbeli változás következett be a gyémánttermelő  vállalatok részéről, akik sokáig elzárkóztak attól, hogy mesterséges drágaköveket értékesítsenek. Számos más ékszercég, például a dán Pandora vállalat is elkezdett mesterséges gyémántokat eladni.