Nemzetközi gazdaság

Lesz-e gáz?

A földgázt sokáig az alacsonyabb kibocsátás felé vezető út átmeneti energiaforrásának tartották, ám a fosszilis tüzelőanyagok népszerűtlensége miatt nem történik elég beruházás a területen, ami globális hiányhoz és magas gázárakhoz vezethet a közeljövőben.

Az olcsó földgáz korszakának végére értünk a Bloomberg írása szerint. Miközben a kibocsátás csökkentésének egyik legolcsóbb módja a széntüzelésű erőművek gázüzeműre cserélése, a kitermelés és a szállítás területén nincs elegendő beruházás a klímavédelmi szabályok erősödése miatt.

Fotó: STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok és Ausztrália kitermelésének növekedése következtében a földgáz kínálata jelentősen megnövekedett, ami olcsó gázárakat hozott világszerte, ám úgy tűnik, hogy ennek vége, köszönhetően annak, hogy egyre több ország igyekszik a közeljövő karbonkibocsátási céljait a szén gázra cserélésével elérni, miközben az új beruházások nem tartanak lépést a kereslettel.

Az európai gázárak így a tavaly májusihoz képest több mint tízszeresére nőttek, új csúcsot beállítva, míg az ázsiai szállítású cseppfolyósított gáz ára mintegy hatszorosára nőtt.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) egy évtizede a földgáz aranykoráról beszélt, és valóban, 2009 és 2020 között a gáz felhasználása 30 százalékkal nőtt. Számos ország alkalmazta a szén kiváltására a legtisztább fosszilis tüzelőanyagot, a gázt, melynek szén-dioxid kibocsátása 50 százalékkal alacsonyabb a szénnél, ráadásul az átállás is kevésbé tőkeigényes mint a megújulók esetében.

Az IEA szerint is a gáz átmeneti tüzelőanyag lehet, ám a szervezet közben az új fosszilis feltárások leállításának szükségességéről is beszélt. A földgázra való átállás gyors által elérhető gyors szén-dioxid kibocsátáscsökkentés hatására sokan döntenek ezen megoldás mellett. Az európai közműszolgáltatók a magas karbonkibocsátási árak miatt váltanak, az áramfogyasztás növekedése miatt Dél- és Délkelet-Ázsia egyre több ilyen erőművet épít és a széncsúcson mihamarabb túllépni igyekvő Kína számára is egyre fontosabb energiaforrássá válik a földgáz.

Általában a kereslet ilyen mértékű bővülését a beruházások ütemének felpörgése szokta kísérni, ám a fosszilis tüzelőanyagokkal szembeni ellenérzések a beruházások csökkenéséhez vezettek, ami miatt könnyen elképzelhető egy elsősorban az ázsiai cseppfolyósított földgáz piacán. Mindez nem az átmenet gyorsítását eredményezheti, hanem áramhiányt.

cseppfolyósított földgáz gáz klímaváltozás gázár földgáz szén-dioxid kibocsátás
Kapcsolódó cikkek