Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által ellenőrzött kabuli biztonsági zóna kijelölésére tesz határozati javaslatot a világszervezet vezetője által hétfőre összehívott rendkívüli tanácskozáson Emmanuel Macron francia elnök, hogy védelmet biztosítsanak az Afganisztánt elhagyni próbáló embereknek. 

Fotó: Shutterstock

A Le Journal du Dimanche (JDD) című francia újságban vasárnap közölt interjúban Macron arról számot be, hogy António Guterres, a világszervezet főtitkára rendkívüli tanácskozásra hívja össze Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország, tehát a Biztonsági Tanács vétójoggal rendelkező, állandó tagjainak ENSZ-nagyköveteit. 

Macron azt mondta szombaton, hogy országa előzetes megbeszéléseket folytat az Afganisztánban augusztus közepén hatalomra került tálibokkal az országban kialakult humanitárius helyzetről és további emberek kimenekítéséről. 

Az amerikai hadsereg a Joe Biden elnök által szabott keddi határidőig kivonja Afganisztánból utolsó, a kabuli repülőteret védő katonáit is. Franciaország, más országokhoz hasonlóan, már lezárta a kabuli repülőtérről indított evakuációs műveleteit. Közben a Reuters hírügynökséggel egy nyugati biztonsági illetékes azt közölte, hogy valamivel több, mint ezer civil vár még arra, hogy a kabuli repülőtérről légi úton kimenekítsék Afganisztánból. A tisztségviselő, akit a tájékoztatás szabályai értelmében nem lehet megnevezni, azt mondta, hogy a repülőtér kapuinál korábban gyülekező tömeg megfogyatkozott a figyelmeztetés után, amely szerint a csütörtöki robbantásos merényletet követően szélsőségesek további támadásaira kell számítani.

„Biztosítani akarjuk, hogy minden külföldi állampolgár és a veszélyben lévők is távozhassanak a mai napon. A katonák elszállítása azután kezdődik majd meg, ha ennek a folyamatnak a végére értünk” – mondta a kabuli repülőtéren állomásozó tisztségviselő. E

gy amerikai illetékes a Reutersnak szombaton azt mondta, hogy kevesebb mint négyezer amerikai katona van még a repülőtéren, korábban, az evakuációs művelet tetőpontján még 5800-an voltak.

Szintén tegnap reggel az Afganisztánban két hete hatalomra került tálibok egy tisztségviselője azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy ők és a távozó amerikai erők is a kabuli repülőtér gyors átadására készülnek.