Egyelőre várni kell még Boris Johnson egyik legfőbb brexitígéretének teljesítésére, a brit–amerikai kereskedelmi megállapodásra. A brit kormányfőt kedden este fogadta a Fehér Házban Joe Biden elnök, aki ismét világossá tette, hogy az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból nem veszélyeztetheti az északír békét, amelynek létrehozásáért Washington sokat tett.

Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Az elnök kitérően válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy a britek „visszakerültek-e a sor végére” – ez Barack Obama akkori elnök kijelentésére utal, amelyet még a kilépési népszavazás kampányában tett. Figyelmeztette Londont, hogy az Egyesült Államok elsőként a nagyobb partnerekkel igyekszik kereskedelmi megállapodást kötni, a briteknek várniuk kell a sorukra.

Biden ezzel kapcsolatban csupán annyit mondott, hogy további tárgyalásokra van szükség.

A kilépés melletti legfontosabb érvek közé tartozott, hogy Brüsszel nélkül az Egyesült Királyság szabadon köthet majd kereskedelmi megállapodásokat. Ezt több országgal sikerült is azóta elérni, de a legnagyobb piacot jelentőkkel, így az Egyesült Államokkal, Kínával és Indiával nem. Az amerikai–brit kereskedelmi szerződést a washingtoni kongresszusban is sokan ellenzik, ahol igen erős az ír lobbi. Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke is megerősítette nemrégiben: a kereskedelmi egyezmény előfeltétele, hogy Brüsszel és London között rendeződjön a brexitmegállapodásban rögzített északír protokoll alkalmazása körül jelenleg is tartó éles vita.