Nemzetközi gazdaság

Szédeleg a dollár a munkaerőpiaci adatoktól

Aligha lép a fékre a Federal Reserve szeptember végi ülésén a kiábrándító augusztusi foglalkoztatási adat után. A dollár szédeleg a mélyütéstől.

Felbolydították az amerikai piacokat a munkaügyi minisztérium pénteken közzétett borzasztóan gyenge foglalkoztatási adatai, amelyek szétzúzták azt a várakozást, hogy a Federal Reserve már szeptember végi ülésén megkezdheti gazdaságélénkítő kötvényvásárlásainak a visszafogását.

A dollár két hónappal ezelőtti szintjeire gyengült vissza az euró ellen 1,191 körül, feladva nyári árfolyamnyereségének több, mint az egyharmadát,

emelkedett az arany és a réz ára, estek az S&P 500 és a Dow részvényindexek, de emelkedett a Nasdaq, mivel az itt jegyzett technológiai vállalatok alacsony kamatkörnyezetben működnek nyereségesebben.

Fotó: Shutterstock

A magánszektor nem mezőgazdasági munkahelyei számának a változását mérő szám (NFP) valóban kiábrándító volt, és még szeptemberben is gyenge adat várható, mivel sok ember továbbra is vonakodik újra állást vállalni, látva, hogy ismét felgyorsulóban van a járvány. Az álláshelyek száma mindössze 235 ezerrel emelkedett a múlt hónapban – a júliusi 1,053 millió után – ami kevesebb, mint a harmada az elemzői konszenzus előrevetítette 750 ezernek, és ezzel egy három hónapos javulási folyamat tört meg. A teljes foglalkoztatottságot célzó Federal Reserve ilyen helyzetben aligha rendeli még visza a pénzszóró helikoptereket, hiszen még mindig több, mint ötmillióval kevesebb amerikai vállal állást, mint a járvány tavaly tavaszi kitörése előtt. 

Ez nem kedvező háttér a dollárnak, drámai átrendeződésre mégsem kell számítani a piacokon, mert a gazdasági kilábalás folytatódik, és a várt jelentős munkaerőpiaci javulás késlekedése várhatóan csak eltolja a monetáris visszafogás kezdetét. A cégek azért nem vesznek fel több embert, mert a járvány miatt munkaerőhiány van, ami éves szinten 4,3 százalékkal turbózta fel a béreket – ez a folyamat azonban idővel több embert vonzhat vissza a munkahelyekre.

A fundamentumai kiválóak, a szóba jövő kockázat, hogy a munkaerő-kínálat nem különösen gyorsan tér vissza, a bérek tovább emelkednek, és az sokkal tovább marad sokkal magasabb

– kommentálta az új adatokat James Knightley, az ING nemzetközi főközgazdásza.  

A gyenge adatok dacára nem feltétlenül változik az a várakozás a piacokon, hogy a Fed már az év utolsó hónapjaiban bejelenti a kötvényvásárlások visszafogását, így a dollár akár ismét erősödhet is az euró ellenében, ha az Európai Központi Bank jövő heti ülésén nem reagál az eurózóna inflációjának megugrására. A Reuters az NFP adatok megjelenése előtt tette közzé havi elemzői felmérését a dollárról. Ebben a 60 stratéga közül 23 azt jósolta, hogy a következő háromban nem változik sokat a zöldhasú árfolyama, 25-en erősebb, 12-en pedig gyengébb szinteket jósoltak.   

Egyesült Államok dollár Federal Reserve - Fed NFP
Kapcsolódó cikkek