Nemzetközi gazdaság

Tíz éves csúcsra emelkedett az alumínium jegyzése

A globális kereslet meglódulása és a kínai energiatakarékossági politika miatt szűkülő kínálat egyaránt felelős az extrém árakért.

A határidős alumínium három hónapos referenciajegyzése kedden 1,8 százalékkal, tonnánként 2696 amerikai dollárra emelkedett a Londoni Fémtőzsdén, miután napközben a 2011 májusa óta a legmagasabb értéket jelentő 2727 dolláron is megfordult. A nyersanyag ára már csupán egy ugrásra van a brit börzén eddig elért mindenkori történelmi rekordot jelentő tonnánkénti 3000 dolláros szinttől.

Fotó: Imaginechina

Még jobban elszabadultak az árak a sanghaji határidős piacon. A kínai metropolisz árutőzsdéjén – ahol az eddigi legmagasabb kötési érték 21 550 jüan/tonna volt – a legtöbbet kereskedett októberi alumíniumkontraktusok 21 390 jüanon (3311 dollár) cseréltek gazdát tonnánként.

A színesfémek ármozgását követő elemzőházak egyöntetű véleménye szerint mindebben egyaránt ludas a járványügyi korlátozások fokozatos kivezetése, valamint a kilábalást támogató gazdaságpolitika miatt növekvő globális kereslet, amit a szezonális hatás is segít, illetve a kínai termelési korlátozások miatt beszűkülő kínálat. Mivel mindkét trend tartósan fennmaradhat, az alumínium ára is újabb és újabb magaslatokat hódíthat meg a közeljövőben.

A legutóbbi drágulás egyébként azután következett be, hogy a kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület kormánya hétfőn nyilatkozatot adott ki, amelyben az energiafogyasztás szigorúbb ellenőrzésére szólított fel.

A régió Kína harmadik legnagyobb timföldtermelője, csak júliusban 925 500 tonnát állítottak elő a kínai statisztikai hivatal adatai szerint.

Hasonló a helyzet egy másik, számottevő alumíniumtermelő tartományban, Jünnanban is a hongkongi Huatai befektetési cég szerint, amely kiemelte, a restrikciós intézkedések hatása még csak ezután bontakozik ki teljes egészében.

A korlátozások hátterében a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság közelmúltbeli dorgálása áll, amely szerint az első fél évben számos tartomány elhibázta az energiafogyasztási célkitűzéseket.

Augusztus elején ráadásul a pekingi kormány is első szintű figyelmeztetésben részesítette az öt jelentős alumíniumgyártó kapacitással rendelkező tartományt, amelyekre az év hátralévő részében hatalmas nyomás nehezedik majd az energiafogyasztás csökkentése érdekében. Mivel pedig Kínában állítják elő a világ éves alumíniumtermelésének mintegy 60 százalékát, nehéz alábecsülni az energiamegtakarítási politika hatását.

Minderre a múlt héten Han Cseng miniszterelnök-helyettes is ráerősített, aki országos szintű korlátozásokra szólított fel a túl sok szennyezést okozó vagy az energiaintenzitási normákat sértő ipari tevékenységekre.

Eközben némi zűrzavarra utaló jelek is felfedezhetők a máskülönben példásan szervezett országban, hiszen hétfőn, azzal egyidejűleg, hogy pekingi kormányzati tisztviselők az energiaigényes anyagok termelésének csökkentéséről tárgyaltak, összeült a Kínai Színesfémipari Szövetség alumíniumkohászati szekciója is, ahol az alumíniumárak „irracionális emelkedését” tűzték napirendre.

Uday Patel, a Wood Mackenzie elemzője mindenesetre úgy véli,

Kína termelésének a növekedése idén lelassulhat, év végére pedig nagyjából 500-600 ezer tonnával lehet alacsonyabb, mint amire 2021 elején számítottak.

Liam Fitzpatrick, a Deutsche Bank szakértője sem sokkal derűlátóbb. Mint kifejtette, Az alumínium ára Kínában 2007 óta a legmagasabb szintet érte el, ami a korlátozások miatt jelentkező termelési zavarokra vezethető vissza. A szűkös energiapiac és a reformbizottság elégedetlensége tovább növeli a termelési korlátozások és késedelmek kockázatát idén és jövőre is.

LME londoni fémtőzsde alumíniumgyártás Kína,
Kapcsolódó cikkek