Nemzetközi gazdaság

A cseh infláció is megugrott, de a koronának most ennél több kellene

Közép-Európa többi országához hasonlóan a cseheknél is szárnyal az infláció, ezt mutatják a ma közzétett szeptemberi számok is, de a koronát ezúttal nem tudta feltornázni az adat a hétvégi választásokat követően, amelyek után bizonytalan, milyen kormány áll fel.

A havi áremelkedési ütem 0,2 százalékra lassult szeptemberre a júliusi egyről, az éves árindex azonban 4,9-re ugrott az előző hónapban mért 4,1 és az augusztusi 3,4-ről. A korona az adat után először 25,45 környékéről egészen 25,37-ig erősödött ugrásszerűen az illikvid korai kereskedésben, de aztán 25,4 felett stabilizálódott, ami csak némileg erősebb a pénteki szinteknél.

Fotó: AFP

A szeptemberi éves szintje nemcsak a cseh jegybank (CNB) 1–3 százalékos célsávját haladta meg jelentősen, hanem az elemzői konszenzust is: a szakemberek csak 4,5-es emelkedésre számítottak. A vártnál is nagyobb infláció elméletileg a devizát erősíti, ha a piacok bíznak abban, hogy a jegybank monetáris politikai szigorítással reagál.

Nagyobbat robbantani azonban, mint meglepő méretű két héttel ezelőtti 75 bázispontos kamatamelése, a jegybank aligha tud, és a további szigorítást a piacok már beárazták. 

Ráadásul a cseh belpolitika sem szolgál ugródeszkával a korona számára. A pénteken és szombaton tartott parlamenti választásokon Andrej Babis ANO pártja meglepetésre a második helyre szorult a középjobb Spolu koalíció mögött. Milos Zeman államelnök ugyan korábban azt ígérte, hogy a legjobb eredményt elérő párt kapja a kormányalakítási megbízást, Zeman azonban kórházba került, intenzív ellátás alá.

Csehország cseh korona infláció cseh államfő cseh választás
Kapcsolódó cikkek