A glasgow-i COP26 klímacsúcs előtt igyekezett környezetvédő voltát bizonyítani Károly herceg, aki közölte, hogy Aston Martinja fölösleges angol fehérbort és a sajttermelés során keletkező tejsavót használ üzemanyagként – olvasható a The Guardian írásában.

Fotó: REBECCA NADEN / AFP

Noha voltak, akik méltatták a trónörököst, mások arra mutattak rá, valószínűtlen, hogy megközelítése akár a brit, akár a globális helyzeten sokat segítene, az nem tekinthető komolyan vehető megoldásnak a járművek dekarbonizálása terén. 

Szakértők szerint a bioüzemanyagok széles körű alkalmazása több kárt okoz, mint hasznot, hiszen az erdőirtásokhoz és a földhasználat változásához vezetne.

Megint más aktivisták szerint a kevesebb autózás és a megújulók által töltött akkumulátoros elektromos autók használata jelenthet inkább megoldást. A hidrogénezett növényi olajok üzemanyagként történő használata azonban a bioetanollal szemben akár kedvező is lehet, különösen a máshogyan nem környezetbaráttá alakítható tehergépjárművek területén.

Károly herceg egyébként a BBC-nek adott nyilatkozatában beszélt autójáról, és a COP26 kapcsán a világ vezetőit cselekvésre szólította fel a klímaválság kapcsán, ahelyett, hogy csak beszélnek a problémáról. Továbbá azt is kérte, a vezetők vegyék észre a fiatalok kétségbeesését a krízis kapcsán.