A kormány számára kiemelten fontos az erdők megőrzése, és elkötelezett a természeti erőforrások használatának fenntarthatósága mellett. Ezért téves és minden alapot nélkülöz az az állítás, miszerint Magyarország nem csatlakozott a glasgow-i klímacsúcson a globális erdőterület-csökkenés megállítását szorgalmazó nyilatkozathoz – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára pénteken.

Kiemelte, hogy a fenti kijelentést mi sem bizonyítja jobban, minthogy a COP26 apropóján – más kezdeményezések mellett – 

Magyarország csatlakozott a glasgow-i nyilatkozat az erdőkről és a földhasználatról elnevezésű deklarációhoz,

ahol az aláírók sorában hazánk 53.-ként szerepel.

Fotó: CARL DE SOUZA / AFP

Törekvéseink komolyságát mi sem jelzi jobban, mint hogy jelenleg az Agrárminisztériumban a rendszerváltozás óta először önálló államtitkárság foglalkozik a kétmillió hektárnyi magyar erdő ügyével, amelyek gyarapítására a tárca 2019-ben országfásítás programot hirdetett

– fogalmazott Zambó Péter.

Magyarország komolyan veszi az erdők védelmével kapcsolatos jogszabályok betartását, 

mint például az illegális forrásból származó faanyag importját tiltó európai uniós rendelkezéseket, és aktív szereplője az erdők megőrzését és a fenntartható erdőgazdálkodást támogató globális folyamatoknak. Éppen ezért a glasgow-i nyilatkozat alá nem írásával kapcsolatos hír nem más, mint rosszindulatú feltételezés – mondta az agrártárca államtitkára.