India 2070-re ígért karbonsemlegességet hétfőn a glasgow-i klímacsúcson, írta az NDTV

A zéró kibocsátás bejelentése csak egyike a Narendra Modi miniszterelnök által tett öt vállalásnak. A másik négy így hangzik:

  • a nem fosszilis energia kapacitása 2030-ra eléri az 500 gigawatott,
  • India 2030-ra energiaszükségletének 50 százalékát megújuló forrásokból fogja fedezni,
  • szintén 2030-ig egymilliárd tonnával mérséklik a karbonkibocsátásukat,
  • illetve ugyanakkor a gazdaság karbonintezitását is 45 százalék alá csökkentik.
Fotó: Phil Noble

A 2070-re ígért karbonsemlegesség azt jelenti, hogy India Kínához képest 10, Amerikához és az Európai Unióhoz képest pedig 20 év haladékot kapott a zéró emisszió eléréséhez.

Eközben Ecuador csaknem felével megnöveli a csendes-óceáni Galápagos-szigetek körül kialakított tengeri rezervátum területét – jelentette be a glasgow-i klímacsúcson hétfőn a dél-amerikai ország elnöke, Guillermo Lasso. 

Az 1998-ban 133 ezer négyzetkilométeren kialakított védett tengeri övezet nagyságát 60 ezer négyzetkilométerrel növelik meg, kiterjesztve a védelmet a híres szigetcsoporttól északra elterülő, a Costa Rica-i felségvizekig nyúló Kókusz-hátságra, amely számos veszélyeztetett faj táplálkozó- és költözőhelye. 

Az új rezervátum egy részén teljesen betiltják a halászatot, másik részén csak az úgynevezett horogsoros halászatot engedélyezik – közölte az ecuadori elnök, aki szerint az új tengeri rezervátum „élő laboratóriumként is szolgál majd a tudományos kutatások számára”.

Fotó: AFP

Ecuador együtt akar működni Kolumbiával és Panamával is, hogy az új védett terület biztonságos migrációs folyosót kínáljon a vándorló állatoknak. 

Guillermo Lasso azt szeretné, ha a megnagyobbított tengeri rezervátum működtetése fejében a külföldi hitelezők elengednék Ecuador adósságai egy részét, szerinte ez lenne minden idők legnagyobb természetvédelmi célú adósságcsere-ügylete. 

A több mint 2900 tengeri fajnak élőhelyet kínáló Galápagos-szigeteki rezervátum a világ második legnagyobb védett tengeri területe.

A brazil kormány a glasgow-i klímacsúcs alkalmából a korábbiaknál ambiciózusabb klímacélokat, a szén-dioxid-kibocsátás radikálisabb csökkentését és az illegális erdőirtás elleni hatékonyabb küzdelmet jelentett be hétfőn. 

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az eddig ígért 43 százalék helyett 50-nel akarják csökkenteni 2030-ra, és 2060 helyett már 2050-re el akarják érni a karbonsemlegességet. 

A kibocsátási vállalások referenciaéve 2005. A hivatalos bejelentést erről a Glasgow-ban hétfőn kezdődött klímakonferencián fogják megtenni – közölte Joaquim Leite környezetvédelmi miniszter brazíliavárosi sajtóértekezletén, amit élőben közvetítettek a glasgow-i brazil pavilonban. Leite november 7-én érkezik a skóciai városba. 

A miniszter bejelentése szerint az illegális erdőirtást 2030 helyett már 2028-ra fel akarják számolni.