Nemzetközi gazdaság

Erősen átszabta az angol nyelvet a tech korszak, és a kulturális változás

Két évtized alatt jelentős mértékben átalakult az angol nyelv használata a Lancasteri Egyetem tanulmánya szerint. A változásokat részben a technológia fejlődése okozta.

Akik negyed évszázada sajátították el az angolt, azoknak rendkívül sok mindent kellett hozzátanulniuk, mert a használat részben a technológiai haladás következtében rengeteget változott a Lancasteri Egyetem kutatása szerint. 

A következő negyed században pedig a nyelv jól ismert elemei közül sok ki is kophat a használatból.

Fotó: NurPhoto via AFP

A kutatáshoz használt, saját fejlesztésű szoftver amely nyilvános, és ingyen le is tölthető egy százmillió szavas mintát, a 2014-es BNC-t (British National Corpus) hasonlította össze egy húsz esztendővel korábbi mintával. 

A változás egyik alapvető vonása, hogy az angol nyelv sokkal 

informálisabbá vált, és ez nem csak a blogokban és a közösségi médiában megfigyelhető, hanem szinte minden területen, a fikciótól az újságokig, a politikai beszédektől a szakmai publikációkig. 

Sokkal gyakoribbak lettek például a korábban korlátozott körben, illetve a beszélt nyelvben használt összevonások: ami például a 90-es évek elején még általában „is not” volt, az most már sok helyütt „isn't”.

Egy másik változás, ami az angolt második nyelvként használónak is feltűnő: 

régen sokkal többet olvashattuk-hallhattuk a Mr. (úr) és a Mrs. (asszony) rövidítéseket az angolban,

de ezeknek a használata 1994 és 2014 között 30, illetve 56 százalékkal csökkent. Az utóbbi azért jobban, mert helyette gyakrabban használják az informálisabb Ms. rövidítést. 

Egy harmadik változás az „e-szavak” elburjánzása. Az „e-nyelvhez” például ilyen szavak tartoznak: Alexa, app, awesome, blog, congrats, email, fab, Facebook, fitbit, Im, Instagram, iPad, iPhone, Ive, Lol, omg, tbh, tweet, Twitter, website. Ezek részben a szociális médiában használt népszerű rövidítések (és sokat közülük más nyelvek is átvettek, mint a magyar). 

Mindegyiknek külön története van.

Az „app” (applikáció, azaz számítógépes alkalmazás) rövidítést például elvétve már a 90-es évek elején is használták, de a mai jelentésben akkor még inkább a software szó használata volt a jellemző.

Egy másik érdekes változás – ami már korábban kezdődött, de jelentősen tovább haladt – a segédigék megfogyatkozása: egyre kevesebbet lehet találkozni az olyan szavakkal, mint a „must”,  a „may” vagy a „shall”: a használatuk 1994 és 2004 között 42, 41, illetve 61 százalékkal csökkent. Ez összefügg az angol nyelv kevésbé formálissá válásának folyamatával, és 

sok olyan mondat van, ami negyed évszázaddal ezelőtt még teljesen rendben volt, ma már azonban ódivatúnak és túl formálisnak tűnnek. 

Ez a folyamat már több, mint egy évszázados: például a „must” a 20. század elején egy egymillió szavas mintában még jóval többször fordult elő, mint ezerszer, 2014-ben azonban már csak mintegy 350-szer. Ha a trend ilyen ütemben folytatódik, ezek a segédigék 2050-re eltűnnek az angol nyelvből. (De természetesen a nyelv nem matematikai modellek szerint változik.)

angol nyelvtudás angol nyelv technológia egyetem változás tanulmány
Kapcsolódó cikkek