Az egyik legnagyobb amerikai cseppfolyós gázt (LNG) termelő cég, a Venture Global LNG hétfőn közölte, hogy évi 3,5 millió tonnás szállítási szerződést kötött az állami tulajdonú China National Offshore Oil Corporation-nel (CNOOC), az ország legnagyobb LNG importőrével

– számolt be a Figyelő. Ezzel már hétre növekedett az USA-val kötött kínai LNG szerződések száma, így az idén az ázsiai óriás megelőz Japánt, amely eddig a világ legnagyobb cseppfolyós gáz importőre volt. Ezzel párhuzamosan az USA viszont a legnagyobb exportőrré válik jövőre, lehagyva Ausztráliát és Katart.

Fotó: Xinhua via AFP

Washington és Peking között szinte hidegháborús állapotok uralkodnak, említhetnénk itt az ujgurok helyzetét, a hongkongi választásokat, a Huawei nyugati bojkottját, valamint a Tajvannal kapcsolatos feszültségeket. Ezzel párhuzamosan viszont együttműködés bontakozik ki a két nagyhatalom között az energia és a klímavédelmi területeken – jegyezte meg a cikk.

A Venture Global már korábban is kötött egy szerződést a CNOOC-vel, 4 millió tonna LNG-re, létezik továbbá egy 20 éves szerződése a szintén állami tulajdonú kínai Sinopec-kel, valamint egy 3,5 millió tonnás kontraktusa ennek leányvállalatával, az Unipec-kel. A most kötött szerződések egyike szintén 20 évre szól. Egy másik amerikai cég, a legnagyobb LNG exportőr, a Cheniere Energy szintén a közelmúltban kötött egy évi 3 millió tonnás szerződést az állami tulajdonú Sinochemmel.

A háttérben az húzódik meg, hogy Kína a klímavédelem jegyében – Hszi Csin-ping elnök láthatóan elkötelezett a téma mellett – sorra állítja le széntüzelésű erőműveit és tér át a gázra. Elemzők szerint Kína ezen a területen beelőzte ázsiai szomszédjait, ami viszont ezeket is arra kényszeríti, hogy gyorsítsanak. Vagyis beindul a globális verseny az LNG-ért, ami tovább hajtja majd fel az amúgy is kifeszített gázpiacon az árakat. Nagyon úgy néz ki tehát, hogy az amerikai LNG szektor fejlődését a következő években, évtizedekben a kínai kereslet támasztja majd alá.

A folyamat azt követően gyorsult fel, hogy Trump elnök távozása után az új Biden adminisztráció dűlőre jutott Pekinggel: a Kína elleni szankciók egy részét felfüggesztették, cserébe a kínaiak is megszüntették az LNG-re kiszabott büntetővámot. Így a kínai vállalatok bebiztosíthatják energia ellátásukat, elkerülhetők lesznek a gazdasági növekedést veszélyeztető áramkimaradások.