Nem meglepő módon elsősorban a lakhatással kapcsolatos költségek – beleértve a közüzemi számlákat is – tették ki az európai polgárok kiadásainak a legnagyobb részét 2020-ban az Eurostat szerint. 

Fotó: JOEL SAGET / AFP

A háztartások erre a célra pénzük 25,7 százalékát költötték el, ami 2,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek és nem alkoholos italok részesedése a kiadásokból 1,8 százalékkal nőtt ezen időszak alatt, így átlagosan a költekezés 14,8 százalékáért felelt, míg a bútorokra és egyéb háztartási cikkekre költött pénz aránya 0,5 százalékkal emelkedett, így a 2020-as kiadások 6 százalékát tette ki.

A lezárások következtében azonban más területek részaránya erőteljesen csökkent, így az éttermi étkezésekre és szállodára kifizetett pénzek aránya 2,7 százalékos csökkenés után 6,0 százalékot tett ki, a közlekedésre fordított összegek másfél százalékos csökkenést követően 11,6 százalékát adták a háztartások költségvetésének, míg a rekreációra és kultúrára fordított pénzek 0,9 százalékkal kisebb részt hasítottak ki az átlagos európaiak büdzséjéből, így annak a 7,8 százalékára rúgtak.