A kínai termelői árak éves bázison 12,9 százalékkal nőttek novemberben, míg havi összevetésben nem változtak. Az éves érték is enyhülést jelentett az októberi, rekordmagasnak számító, 13,5 százalékos növekedési ütemhez képest, de így is a második legmagasabb volt azóta, hogy 1996 októberében elkezdték közzétenni a havi adatot.

Elemzők nagyobb mérséklődésre számítottak, 12,4 százalékos árnövekedést valószínűsítve

– derült ki a kínai statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adataiból.

Az áremelkedés enyhülését a termelőeszközök árainak visszafogottabb bővülése idézte elő. Az energiaellátás javulását követően a szénkitermeléssel és -finomítással foglalkozó ágazatban éves bázison számítva 88,8 százalékos áremelkedést jegyeztek fel novemberben, 14,9 százalékkal alacsonyabbat, mint októberben. A kőolaj- és földgázkitermeléssel, valamint a tüzelőanyagok feldolgozásával foglalkozó szektorban ugyanakkor folytatódott az áremelkedés ütemének gyorsulása. A felmérés során vizsgált 40 ipari ágazat közül azonban novemberben 37-ben regisztrálták a termelői árak növekedését, ami eggyel több szektort jelent októberhez képest.

A fogyasztói árindex éves bázison számított növekedése novemberben 2,3 százalékos volt, míg havi összevetésben 0,4 százalékkal nőtt. Ez tavaly augusztus óta a legnagyobb mértékű éves áremelkedésnek számít.

Elemzők azonban még ennél is nagyobb ütemű, 2,5 százalékos éves áremelkedést valószínűsítettek az októberi, 1,5 százalékos adat után. 

Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben az élelmiszerek árának emelkedése mellett a tavalyi, alacsony bázisadatnak és a magas előállítási költségeknek tulajdonította a markáns növekedést. Az élelmiszerárakat novemberben a zöldségek árának 30 százalék fölé gyorsuló emelkedése húzta felfelé. Továbbra is jelentős - éves bázison számítva 30 százalék feletti - és növekvő ütemű emelkedést regisztráltak emellett az üzemanyagok áraiban is.