A globális árukereskedelem volumene, négy negyedévnyi erős növekedés után az idei harmadik negyedévben már csökkenésnek indult. A visszaesés mértéke az előző negyedévhez képest 0,8 százalékos volt július és szeptember között. Éves bázison továbbra is bővülést regisztrált a WTO, de az árukereskedelem volumenének 11,9 százalékos növekedése elmaradt a szervezet 12,7 százalékos várakozásától.

A WTO szerint a vártnál lanyhább kereskedelmi aktivitás fő oka az európai, illetve észak-amerikai visszaesése volt. Az Európába irányuló import 0,5 százalékkal csökkent, miközben a WTO előzetesen 2,6 százalékos növekedéssel kalkulált. Az Észak-Amerikába behozott áruk volumene mindössze 0,4 százalékkal nőtt, annak ellenére, hogy a kaliforniai kikötőkben a nyár elején kialakult fennakadásokat időközben sikerült elhárítani; a WTO itt 1,5 százalékos bővülést várt.

A Morning Laura nevű teherhajó dokkol a dél-kínai Hajkou kikötőjében. 

Fotó: Xinhua via AFP

A hétfőn nyilvánosságra hozott adatok kapcsán a WTO figyelmeztetett: egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a globális áruforgalom év egészére előrejelzett, 10,8 százalékos bővülése nem teljesül. A szervezet a koronavírus november végén azonosított, omikron nevű variánsának terjedése miatt vált borúlátóbbá. 

Gúzsba köti az omikron a jegybankokat

Kínában is megjelent a koronavírus omikron variánsa, ami a szigorú zéró politika miatt újabb problémákat okozhat a globális ellátási láncokban. A jelentősebb gazdaságok jegybankjai a héten mérik fel a variáns jelentette kockázatokat – alapinformációk nélkül.

A Világkereskedelmi Szervezet egyúttal jelezte: az importárak meredek emelkedése a harmadik negyedévben sem állt meg. A globális termékfogalom (dollárban számolt) értéke éves bázison 24 százalékkal ugrott meg, ami ugyan elmaradt a második negyedévi 46 százalékos áremelkedéstől, de még mindig messze meghaladta az első negyedévi 15 százalékot. A késztermékek piacán is tapasztalt drágulás hátterében az üzemanyag-árak éves bázison mért 137 százalékos emelkedése mellett az élelmiszerek árának 23 százalékos, valamint a nyersfémek árának 13 százalékos emelkedése állt. 

Nem változtatott a kereskedelmi trendeken a koronavírus

A koronavírus-járvány káros gazdasági hatásai, illetve az ellátási láncok szakadozása is kiemelt figyelmet kapott a hírekben. Sok írás született azzal kapcsolatban, hogy ezek rövidítésére van szükség, ám a Financial Times írása szerint ezek csak üres szavak, hiszen a globális szerkezete  alapvetően nem változott az elmúlt két év során.