A brit költségvetésben található szabályok a szeszes italokat terhelő illetékek kapcsán elsősorban a borkedvelőket érinthetik hátrányosan, növelve kedvenc italuk árát és csökkentve azok választékát – írja a BBC.

Noha a pénzügyminiszter, Rishi Sunak szerint ez az elmúlt 140 év legnagyobb mértékű egyszerűsítése a szeszes italok illetékei terén, a borkereskedők véleménye ezzel ellentétes, szerintük a kicsi és közepes cégekre az új szabályok olyan mértékű terhet rónak, hogy azok csődbe is mehetnek.

A 2023-tól életbe lépő változások értelmében

a habzóborok, a csapolt sör és a cider adói csökkennek, ám a magasabb alkoholtartalmú italok adóterhei nőnek.

Fotó: Leon Neal

A BBC-nek nyilatkozva Tim Curtis, a Direct Wines kincstárnoka elmondta, hogy jelenleg háromféle vonatkozik a borokra, melyek közül a legtöbb a palackonként 2,23 fontos teher alá esik. Ezzel szemben az új javaslat szerint ezt 13 kategória váltja, amit 15 százalékos alkoholtartalom felett további 14 követ, így

a három kategóriából végül 27 lesz.

A bor- és szeszesital-kereskedelmi szövetség számításai szerint ez évi 250 millió fontos pluszköltséget jelent számukra, míg Curtis kiemelte, hogy a borok alapvetően mégiscsak mezőgazdasági termékek, melyek alkoholtartalma a napsütéstől és egyéb időjárási tényezőktől függ és minden évben változik. Hozzátette, hogy az előző évben 7500 különböző típusú bort árultak,

ezek illetékeinek követéséhez és számításához pedig külön csapatra lesz szükségük, ami a fogyasztói árakon is éreztetni fogja a hatását.

Az új szabályok Curtis szerint adminisztratív rémálomhoz vezetnek a jövőben.