Az és a Vanuatui Köztársaság egyezménye eddig lehetővé tette a csendes-óceáni ország polgárai számára, hogy vízum nélkül utazzanak az Európai Unióba bármely 180 napos időszakban legfeljebb 90 napra. Az Európai Bizottság a megállapodás részleges felfüggesztését javasolja, mert a köztársaság útlevelet kínál ellenőrizetlen külföldieknek, ezáltal vízummentes belépést a schengeni térségbe. 

A vanuatui „aranyútlevél” program keretében

a harmadik országok állampolgárai legalább 130 ezer amerikai dolláros (40,3 millió forintos) ellenében állampolgárságot és útlevelet kaphatnak.

A Bizottság szerdai javaslatával az egész aranyútlevél-program visszaszorítását célozza, hogy mérsékeljék a befektetői állampolgársági rendszerből eredő biztonsági kockázatokat.

Vanuatu Fotó: MICHAEL RUNKEL / AFP

Vanuatu esetében ilyen fenyegetés a szervezett bűnözés, a pénzmosás, az adóelkerülés és a korrupció beszivárgása. Főleg, mivel az ország kifejezetten az európai vízummentességgel hirdette a lehetőséget,

kellő összegért odaadva azt akár az Interpol adatbázisában szereplő bűnözőknek is.

Amennyiben a szigetcsoport nem szigorítja az állampolgárság feltételeit, a tagországok jóváhagyása után ideiglenes visszavonják a vízummentességet mindenkitől, aki 2015 óta szerezte az útlevelét.

A Bizottság közölte, hogy jelenleg több más országban, köztük a karibi szigeteken, Albániában, Moldovában és Montenegróban is nyomon követi a hasonló programokat és tervezett rendszereket. Az Unión belül pedig Ciprust és Máltát vizsgálják.

Az aranyútlevél mellett számos európai ország – köztük Ausztria, Görögország, Németország és Portugália – kínál aranyvízumot, amely ismerős lehet a 2013-2017 között Magyarországon futó letelepedési programból. Akkor közel 20 ezren szereztek letelepedési vagy tartózkodási jogosultságot elsősorban államkötvény vásárlásával. 

Portugália, Madeira Fotó: RIEGER BERTRAND / HEMIS.FR / AFP

Az EuroNews jelentése alapján

a befektetői állampolgársági program jelenleg 3 milliárd euró beruházást vonz évente az EU-ba. Az elmúlt évben Portugáliában például több mint 10 000 kérelmet nyújtottak be, a görög aranyvízumért pedig 9500-an folyamodtak.

Ahogy az Egyesült Királyság hivatalosan kilépett az Európai Unióból, a befektetési vízumszerzés piaca egyre népszerűbbé válhat a britek körében, akik az előírt kritériumok teljesítése után otthagyhatják a nyirkos szigetországot, és élvezhetik az életet a spanyol tengerparton.