A várakozásokat jóval meghaladó mértékben, 40 milliárd dollárral nőtt a fogyasztási hitelek összege novemberben az Egyesült Államokban a Fed pénteken közzétett adatai alapján – írja a Bloomberg.

A várakozásokat messze felülmúló érték éves szinten 11 százalékos növekedésnek felel meg és az októberi 16 milliárdos bővülést követi, sőt az adatok összesítésének kezdetétől számítva a legnagyobb mértékű növekedést is jelenti.

Fotó: Shutterstock

A forgóhitelek, ahova a hitelkártyák adósságai is tartoznak, szintén a legnagyobb mértékű növekedés a feljegyzések kezdete óta 19,8 milliárd dollárra ugrott, amit a nem forgó ügyletek – mint a diákhitelek vagy az autóhitelek – 20,2 milliárd dolláros növekedése egészített ki. Ez utóbbi hat hónap óta a legmagasabb érték.

Mindez azt jelenti, hogy a járvány alatt megtakarított összegek végéhez érkeztek az amerikaiak. A Bloomberg Economics szerint az évi 90 ezer dollárnál kisebb jövedelmű háztartások tartalékai februárra lenullázódhatnak.  A közelgő kamatemelési ciklus előtt felpörgő hitelezés baljós árnyakat vet a világ legnagyobb gazdasága előtt álló kilátásokra.