Németország szerdán arra szólította fel az országban működő kereskedelmi bankokat, hogy jövőre mintegy 22 milliárd euró többlettőkét tartalékoljanak, mivel a gazdaság nagyrészt kilábalt a világjárványból, a növekvő ingatlanbuborék pedig a pénzügyi szektor stabilitását fenyegeti.

Fotó: Ina Fassbender / AFP

A szabályozók a válság kezdetén nullára csökkentették a rendkívüli pufferkövetelményeket, de az ingatlanárak a rekordalacsony kamatok miatt megugrottak, és a piac mostanra 10–30 százalékkal túlértékelt, ami különösen sebezhetővé teszi a hitelezőket egy árkorrekcióval szemben

– közölte korábban a Bundesbank.

A figyelmeztetésekre reagálva a szövetségi pénzügyi felügyelet, a BaFin 2023. február 1-től 0 százalékról 0,75 százalékra emelte az anticiklikus tőkepuffert (amely ellensúlyozza a gazdasági ciklusnak a banki hitelezésre gyakorolt hatását), míg a lakáscélú jelzáloghitelek esetében további 2 százalékos puffert vezetnek be.

A bankok ezt a követelményt szinte teljes egészében a meglévő többlettőkéből tudják majd teljesíteni, és csupán néhány intézménynek van némi kiegészítő tőkeképzési kötelezettsége – áll a BaFin közleményében.

A döntés értelmében a bankoknak mintegy 17 milliárd eurót kell anticiklikus tőkepufferbe és további 5 milliárd eurót ágazati rendszerkockázati pufferbe helyezniük – tette hozzá a BaFin.

Az új intézkedések mellett a BaFin arra kérte a bankokat, hogy fokozott óvatossággal járjanak el az új hitelek nyújtása során, különös tekintettel az ingatlanárak alakulására. A felügyelet konzervatív ingatlanértékelést, az ingatlan értékéhez képest nagy összegű hitelek nyújtásakor óvatosságot, valamint a hitelfelvevők törlesztési képességének alapos elemzését kéri még kamatemelkedés esetén is.

A felügyelők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a német bankok túlbecsülik a hitelfedezetek értékét, és nincsenek kellőképpen felkészülve az esetleges kamatemelésekre, mivel hosszú távú hitelezésük nagy része fix kamatozású.