A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság, és az emelkedő ingatlanárak miatt egyre többen kerülnek lakhatási válságba Csehországban. A rászorulók megsegítése érdekében indította el a Városi Bérbeadási Programot Prága – számolt be róla az Expats cseh hírportál.

A programban november óta részt vesz Prága polgármestere, Zdeněk Hřib is.

A főváros vezetője tettekben is igyekszik részt venni a közszolgáltatásban, amely segít a lakhatást elérhetővé tenni a rászoruló prágai lakosok számára.

Fotó: Sam Yeh / AFP

A polgármester tulajdonában álló korábbi lakhelyét november óta egy egyedülálló, háromgyermekes anyuka vette bérbe. A városvezető reméli, hogy aktívan hozzá tud járulni a hosszú távú lakhatási válság megoldásához, mint magánszemély, aki szociálisan hátrányos helyzetűeknek adja ki a lakást.

A programban résztvevő lakásoknak hivatalos kiválasztáson kell átmenniük. A Városi Bérbeadási Program keretében jelenleg tizenöt ingatlannal van szerződése a városnak, ezek közül az egyik Ügynökségnek szerződése van. Novemberben egy három kisgyermekes anya költözött be Zdeněk Hřib Vršovicében található korábbi rezidenciája.