Oroszország pénteken tagadta, hogy kiszivárogtatta volna az orosz biztonsági garanciakövetelésekre adott bizalmas amerikai válaszlevelet az El País című spanyol napilapnak, miután Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes Moszkvát tette felelőssé a történtekért.

Oroszország washingtoni nagykövetsége Facebook-oldalán „zavarba ejtőnek” nevezte Nuland állításait, és jelezte, hogy az amerikai fél „összeesküvés-elméleteket gyárt”, ahelyett, hogy az orosz aggodalmak lényegére összpontosítana.

Fotó: Shutterstock

Az orosz külképviselet a TASZSZ orosz hírügynökségnek az amerikai államtitkár szavait kommentálva megjegyezte, hogy az orosz fél vétkességének bizonyítékaként az amerikai diplomata arra a tényre hivatkozik, hogy a közzétett dokumentumok tartalmaznak bizonyos, „Oroszországnak szánt jelöléseket”. Orosz diplomaták szerint feltételezhető, hogy az amerikaiak maguk készítettek másolatot a dokumentumról a „jelölésekkel”, majd ezt adták át az újságíróknak. 

Nuland csütörtökön azt mondta a TASZSZ-nak, hogy az orosz fél nyilvánosságra hozott egy bizalmas amerikai dokumentumot, amely válaszokat tartalmaz az orosz biztonsági javaslatokra. Arra a kérdésre, helyesen értelmezték-e szavait, hogy Washington szerint Moszkva szivárogtatta ki a dokumentumot, Nuland azt mondta: 

Szinte biztosak vagyunk benne, mert a dokumentumon ugyanazok a jelölések voltak, mint azon, amelyet az orosz félnek adtunk át. A szövetségeseknek átadott másolatokon más jelölések voltak.

Az ügy előzménye, hogy az El País olyan dokumentumokat tett közzé, amelyek a lap szerint az Egyesült Államok és a bizalmas válaszait tartalmazzák az orosz biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra. Ezek szerint az Egyesült Államok és a NATO kész megvitatni Oroszországgal az európai biztonsági kérdéseket, de nem értenek egyet az észak-atlanti szövetség kelet-európai terjeszkedésének leállítására, Ukrajna NATO-tagságának kizárására és a katonai szövetség infrastruktúrájának az 1997-es állapotokhoz való visszatérésére vonatkozó kulcsfontosságú orosz követelésekkel.

Szerdán az amerikai külügyminisztérium megerősítette, hogy az El País által közzétett dokumentum valóban Washington írásos válasza a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokra.