Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt lefelé módosította a német gazdaság növekedésére adott előrejelzését szerdán a szövetségi kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsa.

Az legnagyobb gazdasága az idén 1,8 százalékkal nő az új előrejelzés szerint. A tanács a legutóbbi, novemberi prognózisában még 4,6 százalékos bővülést valószínűsített 2022-re.

„A kilátások romlása szinte teljes egészében az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek, különösen az energiaárak meredek emelkedésének, a fogyasztást és a beruházásokat terhelő nagyfokú bizonytalanságnak, valamint az ellátási láncolatokban támadt új problémáknak tulajdonítható” – mondta a testület egyik legtekintélyesebb tagja, Volker Wieland a Handelsblatt című üzleti lapnak. A frankfurti egyetem monetáris és pénzügyi stabilitási kérdésekkel foglalkozó kutatóintézetének (IMFS) vezetője hozzátette, hogy egyelőre nem számítanak akkora válságra, mint a koronavírus-járvány első évében, 2020-ban, amikor 5 százalékkal csökkent a azonban „rendkívül nagy a bizonytalanság, és a lefelé mutató kockázatok dominálnak”.

Fotó: AFP / Tobias SCHWARZ

Kifejtette, hogy a háború hosszú ideig tarthat, és akár ki is terjedhet, így az energiaárak ismét meredeken emelkedhetnek, és a vártnál tovább maradhatnak magas szinten. 

Valószínűleg az idén végig rendkívül drága lesz az energia, és csak jövőre indulhatnak meg lefelé az árak. Ezért a koronavírus-járvány okozta válságtól eltérően az „nagyon magas” – az előrejelzés szerint az idén 6,1 százalék, jövőre 3,4 százalék – lehet. Ugyanakkor az inflációra is érvényes, hogy „sokkal rosszabban is alakulhatnak a dolgok, ha az energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak tovább emelkednek”

– húzta alá Volker Wieland. Azzal kapcsolatban, hogy a háborúval összefüggésben előfordulhat, hogy megszűnik az orosz földgáz-, kőolaj- és szénimport, azt mondta, hogy a német gazdaság ebben az esetben „mély recesszióba” zuhanna, mert erősen függ az orosz energiaszállításoktól.

 Jövőre 3,6 százalékkal növekedhet a bruttó hazai termék (GDP), szemben a tavaly ősszel jelzett 4,6 százalékkal.