Ha a közép-európai devizák euróval szembeni árfolyamában jelentős elmozdulást lát az ember, az első dolga, hogy ellenőrzi, nem az euró/dollár kereszt mozdult-e el, hiszen a zöldhasú vásárlása általában a mi régiónkban devizagyengülést jelent, és az eladása erősödést. És csakugyan: a forint, a cseh korona és a złoty árfolyamában egy teknő látszik tegnap délután óta – nagy gyengülés, konszolidálódás és ma reggel hirtelen erősödés –, és ez a tükörképe a dollár mozgásának.

Fotó: Shutterstock

Aki elsőre arra gondolt, hogy netán a régiós jegybankok piaci intervenciója segített a régió devizáinak visszanyerni valamennyit az orosz–ukrán háború miatt elveszített térből, itt most legyinthet. Nem érdemes: ha valaki piaci  intervenciót akar végrehajtani, annak számára jó időzítés lehet felülni az érkező kedvező irányú hullámra. A cseh, magyar és a lengyel jegybankok is kifejezték a múlt héten, hogy készek beavatkozni a piacon, mert indokolatlannak látják a helyi fizetőeszköz hatalmas gyengülését. 

Az elméletet, hogy jegybanki beavatkozás történt, erősíti, hogy a régiós devizák erősödése akkor sem szakadt meg, amikor az euró erősödése a dollár ellen a nemzetközi piacon fél 10 felé kifulladt, majd vissza is fordult. Ma reggel a forint 395 közeléből erősödött 10:20 környékére 388-ig (ami több, mint másfél százalékos ugrás), a cseh korona 25,78-ról 25,55-ra, a złoty kereken 5-ről – a rekordmélypont közeléből – 4,915-re. 

A magyar jegybank ma ülést tart, ami a napirend szerint nem foglalkozik a kamatokkal, de megteheti, a lengyel jegybank pedig holnap vitatja meg a kamatokat. Budapesten és Varsóban is születhet a monetáris politikát szigorító lépés, és ez is segíthet a devizáiknak. A cseh jegybank döntéshozói csak a hónap legvégén ülnek össze. Előtte kulcsfontosságú jegybanki ülések lesznek, csütörtökön az eurózónában, a jövő héten az Egyesült Államokban. 

A Commerzbank közgazdászának véleménye  szerint az Európai Központi Bank jól tenné, ha megfontolná, hogy beavatkozzon a közép-európai devizapiacokon, hogy segítsen megállítani a devizák mélyrepülését. A legutóbbi nagy pofont szinte az összes európai devizának hétfőn az adta, hogy az USA külügyminisztere felvetette: a nyugati szövetségeseknek embargót kellene kivetniük az orosz olajra. Ha ez megtörténik, óriási további energiaár-emelkedés következhet, és még feljebb pörgő Európában, ami a közép-európai gazdaságokat különösen érzékenyen érintené.