Az Egyesült Államokon kívül Ausztrália, az Egyesült Királyság és Kanada is bojkottálja az orosz olajat, az országai azonban megosztottak a kérdésben állam- és kormányfőik ma kezdődő csúcstalálkozója előtt – például Németország ellenezne egy uniós embargót – és a világ két legnépesebb országa is a vásárlók közt maradt a Reuters összesítése szerint.

Nyugaton a politikusok, a média és a polgárok irányából is nyomás nehezedik a vállalatokra, hogy hagyjanak fel oroszországi üzletükkel, amiért az oroszok lerohanták Ukrajnát. Az amerikai Wall Street Journal például az EU-csúcs előestéjén – amelyen Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és részt vesz, várhatóan újabb szankciókat sürgetve – azt firtatta cikkében, a nagy francia cégek közül  több miért nem vonult ki Oroszországból.

Fotó: FRANK MOLTER / AFP

Egyes tengeri kapcsolattal nem rendelkező kelet-európai finomítók teljes mértékben a csővezetéken érkező orosz olajra szorulnak rá.

India és Kína, bár egymással nincsenek jóban, az ukrajnai háború ügyében uigyanúgy nem foglaltak állást Moszkva ellen, és vásárolják az orosz olajat, ahogy a közvetítő szerepre ajánlkozó Törökország is.

Az orosz olaj ismert, megmaradt fő vásárlói a következők a Reuters összesítése szerint.

Nyeftohim Burgasz

Az orosz Lukoil tulajdonában álló bulgáriai finomító mintegy 60 százalékban orosz olajat használ.

Miro

Németország legnagyobb finomítója – amely majdnem negyedrészben az orosz Rosznyeft tulajdonában áll – 14 százalékban használ orosz nyersolajat.

PCK Schwedt

Ez a német vállalat 54 százalékban van a Rosznyeft tulajdonában, és a Barátság vezetéken érkező olajat finomítja.

Leuna

A tengeri kapcsolattal nem rendelkező finomító – a francia TotalEnergies tulajdona – szintén a Barátság vezetékre hagyatkozik.

Hellenic Petroleum

A legnagyobb görög finomító 15 százalékban dolgoz fel orosz nyersolajat, de korábban ebben a hónapban többlet szaúd-arábiai szállításokat kötött le.

Isab

Olaszorrszág legnagyobb finomítója, amely a Lukoil közvetett kontrollja alatt áll, orosz és egyéb olajat is feldolgoz.

Mol

A horvát, magyar és szlovák finomítókkal is rendelkező Mol a Barátság vezetékre támaszkodik. Magyarország ellenzi, hogy az unió szankciókat vessen ki az orosz energiára.

PKN Orlen

Lengyelország legnagyobbja otthon, Litvániában és a Cseh Köztársaságban működtet finomítókat, és a teljes leállásra is felkészül. Márciusban legalább három szállítmány Johan Sverdrup olajat rendelt Norvégiából a litván finomítója számára, amely orosz Ural olajat dolgoz fel.

Fotó: Bloomberg

Zeeland

A legnagyobb holland finomító, amely 45 százalékban a Lukoil tulajdonában áll, nem válaszolt a kérdésre, orosz olajat használ-e.

Rotterdami finomító

Az Exxon Mobil tulajdonában álló, másik holland finomító sem közölte a kérdésre, milyen olajat használ.

Hindustan Petroleum

Az indiai állami finomító kétmillió hordó orosz Ural olajat rendelt májusi szállításra, állították a múlt héten kereskedőforrások.

Indian Oil Corps

A legnagyobb indiai finomító március 23-án 3 millió hordó orosz Ural nyersolajat vásárolt májusi szállításra a Vitoltól kereskedőforrások szerint. Mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát február 24-én, a vállalatnak ez már a második Ural vásárlása.

Nayara Energy

A részben a Rosznyeft tulajdonában álló indiai finomító egyéves szünet után ismét orosz olajat vásárolt: 1,8 millió hordónyi Uralt a Trafigurától.

Ezek a vállalatok leálltak az orosz olajvásárlásokkal:

BP

A legnagyobb brit olajvállalat megválik részesedésétől a Rosznyeftben, nem köt új üzletet orosz kikötőket használó orosz partnerekkel, hacsak ez nem elengedhetetlen az ellátásbiztonsághoz.

Eneos

A legnagyobb japán finomító nem vásárol több orosz olajat, de a korábban lekötött szállítmányokat április környékéig még fogadja.

Eni

A 30,3 százalékban állami tulajdonban álló olasz energiacsoport felfüggesztette oroszországi olajvásárlásait. A Németországban lévő, a Rosznyefttel közösen birtokolt Bayernoil finomítójában nem dolgoznak fel a továbbiakban orosz olajat.

Fotó: - / AFP

Equinor

A norvég állam többségi tulajdonában álló energiavállalat nem  vesz több orosz olajat,  befejezve oroszországi tevékenységét.

Galp

A portugál olaj- és gázvállalat felfüggesztette az olajtermékek vásárlását Oroszországból, illetve orosz cégektől.

Neste

A finn finomítónak az év végéig még vannak érvényes olajszerződései, de újakat már nem köt.

Preem

A szaúdi milliárdos Mohamed Huszejn el-Amúdi tulajdonában álló legnagyobb svéd finomító "szünetelteti" a rendeléseket az orosz olajra, amely eddig 7 százalékot tett ki vásárlásaiból, és északi-tengeri termékekkel helyettesíti őket.

Repsol

A spanyol vállalat beszüntette az orosz olaj vásárlását az azonnali piacon.

Shell

A világ legnagyobb olajkereskedője nem vesz több orosz nyersolajat és kivonul az oroszországi hidrokarbon üzletből.

TotalEnergies

A francia olajóriás arra tett ígéretet, hogy az év végéig befejezi az orosz nyersolaj és olajtermékek vásárlását.

Varo Energy

A svájci finomító – amely a németországi Bayernoil finomító tulajdonosa 51,4 százalékban – nem  tervezi, hogy új ügyleteket köt orosz olajra.