Tonnánként 5,1 százalékkal, 3554 dollárra ugrott az alumínium jegyzése hétfő délelőtt a londoni fémtőzsdén, míg az alumíniumgyártásban globális piacvezető, moszkvai székhelyű Ruszal részvényei 5,4 százalékot estek Hongkongban – írja a Bloomberg. Mint ismert, Scott Morrison ausztrál miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy Canberra azonnali hatállyal megtiltja az Oroszországba irányuló ausztrál timföldexportot.

Fotó: Ilya Naymushin / AFP

Az alumínium világpiaci ára egyébként már a hónap elején rekordot döntött, miután az idén már 25 százalékkal emelkedett.

A Ruszal, amely a gyártáshoz szükséges timföld közel 20 százalékát importálta eddig Ausztráliából, közölte, hogy a cégnél jelenleg vizsgálják a szankció hatását. A vállalat korábban a háború következtében beállt logisztikai és szállítási nehézségek miatt az Ukrajnában található nyikolajevi timföldfinomító termelését is csökkentette.

Sőt, a Covid–19 legújabb kínai hulláma szintén akadályozza az ágazat termelését, ami tovább növeli a globális árakra nehezedő felfelé irányuló nyomást.

Ausztrália közölte, hogy a tilalom „minden orosz szállítmányra” vonatkozik. A timföldgyártóknál azonban bevett gyakorlat, hogy a szállítási költségek megtakarítása érdekében a szállítmányokat a különböző földrajzi helyeken működő szektortársakkal cserélik. Jelenleg ezért még nem egyértelmű, hogy a Ruszal meg tudja-e kerülni a tilalmat.

A szankciós politika azt célozza, hogy a Ruszal egyáltalán ne profitálhasson a timföldkereskedelemből, ám ez a jelen esetben a megfogalmazásból még nem teljesen világos

– mondta Gavin Wendt, a Mine Life Pty tanácsadó cég vezető nyersanyagelemzője.

A Ruszalt a Vlagyimir Putyinnal jó viszonyt ápoló Oleg Gyeripaszka orosz mágnás alapította, aki az En+ Group International PJSC-ben lévő többségi részvénycsomagján keresztül a mai napig közvetett tulajdonos a cégben.

Az En+ Group a hónap elején közölte, hogy fontolóra veszi a Ruszal nemzetközi üzletágának leválasztását, és egy olyan új vállalat létrehozását, amelynek többé nem lennének orosz tulajdonosai.