Az Európai Bizottság felszólította az európai kormányokat, hogy 

fejezzék be az aranyútlevelek forgalmazását, valamint függesszék fel az oroszok és a fehéroroszok számára kiadott vízumértékesítést.

A lépés követi az Európai Parlament új törekvését, hogy visszaszorítsák és szabályozzák a több milliárd eurós állampolgársági és vízumipart, amelyet régóta biztonsági kockázatnak tekintenek. Az aranyútlevél esetében az állampolgárságot elnyerhetik harmadik országbeliek, akiknek a befektetései az adott uniós országban elérnek egy meghatározott összeget. A speciális programra az ukrajnai háború vetített újból reflektorfényt.

Fotó: MIKHAIL VOSKRESENSKIY / AFP

Egyes orosz vagy fehérorosz állampolgárok, akikre szankciók vonatkoznak, vagy akik jelentős mértékben támogatják az ukrajnai háborút, e rendszerek keretében uniós állampolgárságot vagy kiváltságos hozzáférést kaphattak az EU-ba, beleértve a schengeni övezetben való szabad utazást– közölte az Európai Bizottság.

A Bizottság sürgette az útlevelek értékesítésére irányuló meglévő nemzeti programok azonnali leállítását. Jelenleg csak Máltán, Cipruson és Bulgáriában van ilyen rendszer, és mindannyian elkötelezték magukat a megszüntetésük mellett. A bolgár parlament nemrégiben meg is szavazta program befejezését.

Brüsszel azt is bejelentette, hogy a kormányoknak ellenőrizniük kell, hogy a szankcionált személyek birtokában van-e az általuk kiállított arany útlevél vagy vízum.

Az Európai Bizottság közölte, nem tudja, hogy a program kedvezményezettjei között voltak-e szankcionált személyek. A szóvivő nem volt hajlandó tisztázni, hogy kérte-e az uniós tagállamokat, hogy adjanak listát azokról, akik vízumot vagy útlevelet vásároltak.

Az országoknak meg kell semmisíteniük ezeket az útleveleket, és azonnal vissza kell vonniuk tartózkodási engedélyeket is – hangsúlyozta a Bizottság.

A Bizottság tartózkodott attól, hogy az arany vízumprogramok leállítását kérje, de sürgeti a szigorú ellenőrzések bevezetését, és arra kérte a tagállamok kormányait, hogy függesszék fel az oroszok és a fehéroroszok tartózkodási engedélyének megadását.