Az EU gazdasági biztosa az Il Messaggero című olasz napilapnak adott interjúban arról beszélt: az unió az év végéig a jelenlegi harmadára csökkenti az orosz gáz- és olajvásárlásait, öt éven belül pedig  teljesen lemond az Oroszországból származó fosszilis energiahordozók vásárlásáról. A biztos hangsúlyozta: az európai gazdaság teljesítményét nem az Oroszország elleni szankciók fékezik, hanem Moszkva Ukrajna ellen indított háborúja.

Persze Európában is érezhetők a büntetőintézkedések hatásai. Ezért kell olyan beavatkozásokat tennünk, amelyek úgy okoznak károkat az orosz gazdaságnak, hogy Európa számára nem járnak túl magas költséggel. A szankciók csak így működhetnek.

A gazdasági biztos hozzátette: az Egyesült Államok orosz energiafüggősége marginális, így érthető, hogy az amerikai kormányzat elkötelezett az orosz energiaimport azonnali teljes tiltása mellett, de azt Washingtonban is belátják, hogy egy ilyen radikális lépés Európának sokkal nagyobb károkat okozna. Az öreg kontinens országai számára az orosz energiafüggőség fokozatos megszüntetése lehet a megoldás a biztos szerint.

Omsk Oil Refinery
Az orosz olaj- és gázimportot legkorábban május végén helyezhetik embargó alá Európában, az orosz szén behozatala pedig augusztustól lesz tilos
Fotó: Alexey Malgavko / Sputnik via AFP

 

Május végéig biztosan nem kerül uniós embargó alá az orosz olaj és gáz

Az Európai Bizottság (EB) már feladta a reményt, hogy az orosz olaj- és gázimportot sikerülne gyorsan közösségi embargó alá helyezni, Putyin legalább öt hét időt nyer

 

Borúsabb kilátások Nyugat-Európában

Gentiloni közölte azt is: az Európai Bizottság legújabb, május közepén nyilvánosságra kerülő előrejelzése az eddig várt 4 százaléknál kisebb gazdasági növekedést irányoz elő az eurózónában 2022-ben. A gazdasági biztos szerint egyelőre nem megjósolható, hogy a növekedés lassulása stagflációt okoz-e a térségben; ez elsősorban attól függ, milyen hosszúra nyúlik a háború Ukrajnában. Gentiloni szerint jelenleg még úgy tűnik, a stagfláció elkerülhető, köszönhetően például annak, hogy a tavalyi második fél évben az eurózónában relatíve alacsony volt a miközben a lakossági megtakarítások állománya viszonylag magas szinten állt.

Nemrég az IMF is jelezte: a korábban reméltnél mérsékeltebb növekedést vár a monetáris unió országaiban. A Nemzetközi Valutaalap szerint az orosz–ukrán háború miatt az eurózóna GDP-je mindössze 2,8 százalékkal nőhet az idén, szemben a korábban várt 3,9 százalékkal.

Katapultálná az olajárakat egy azonnali és teljes EU-s tilalom az orosz kőolajra

Ha az EU azonnali és teljes importtilalmat rendel el az orosz olajra, a JPMorgan szerint a brent jegyzése hordónként akár 185 dollárra nőhet.