Az Egyesült Államok gazdasága 1,4 százalékkal zsugorodott az első negyedévben a megelőző három hónaphoz képest az évesített adatok szerint, ahelyett, hogy 1,1 százalékot bővült volna, amint az elemző konszenzus előrevetítette. Pedig a Federal Reserve igazából még alig kezdett bele a kamatemelési ciklusába, amely a várakozások szerint önmagában is visszaveti az amerikai gazdaságot annak érdekében, hogy leszámoljanak a több évtizedes magasságba hágott inflációval.

krízis Crisis and infláció inflation in USA, no limit on Fed money pénz injections. Statue of Libety szabadság szobor falls to pile of dollar dollár packs. 3d illustration
Fotó: Shutterstock

A piacokon most azt latolgatják, lelassíthatja-e a rossz adat a Fed márciusban indult kamatemeléseit, hiszen a szigorítás mögött az a feltevés húzódott meg, hogy az amerikai gazdaság szépen kilábalt már a pandémia okozta visszaesésből. A gyenge teljesítmény ugyanakkor fokozhatja a recessziós aggodalmakat.

Az adatok közlését követően azonnal visszafordul a dollár az utóbbi öt év legerősebb árfolyamszintjeiről az euró ellenében, és 1,0485 környéke helyett percek alatt 1,052-nél találta magát. Ezt követően azonban kifulladt az euró erősödése, és visszatotyogott az 1,05-ös kulcsszint mögé. Ironikus, hogy az eurón még egy ilyen gyenge amerikai adat sem tudott segíteni. Az euró vesszőfutásáról - ami kihat a közép-európai devizákra is - a hét elején írtunk, a fő oka, hogy miközben az és az ukrán háború egyszerre tornázza egyre feljebb az inflációt és növeli a recessziós aggodalmakat Európában, az Európai Központi Bank kamatemeléseinek kezdete késlekedik. A gyenge amerikai adattal egyidőben egy hasonlóan aggodalmakat keltő adat Európában is napvilágot látott: Németországban a várt 7,2 százalék helyett 7,4 százalék lett az áprilisi éves infláció.

Az amerikai részvényindexek a gyenge adatok ellenére emelkedéssel nyitottak, az 1,8 százalékkal gazdagodó Nasdaq Composite vezetésével, mert a Meta Platforms kiváló eredményei visszacsempészték a technológia papírokba vetett optimizmust,  miközben a adatok első elemzései azt mutatták, hogy a visszaesést a vártnál nagyobb külkereskedelmi hiány és a beruházások vérszegény növekedése okozta, de a belföldi kereslet az élelmiszer és a z üzemanyag erőteljes drágulása ellenére is szépen bővül az Egyesült Államokban.  

Az adatok aligha akadályozzák meg, hogy a Fed újabb fél százalékponttal emelje irányadó kamatát a jövő héten - írta a Bloomberg hírügynökség összefoglalója. "A gazdaság nem zuhan recesszióba" - idézték Ian Shepherdsont, a Pantheon Macroeconomics főközgazdászát. "A nettó kereskedelmet megtépázta az felszökése, különösen a fogyasztási áruké, mert a nagy- és kiskereskedők újratöltik a készleteiket" - tette hozzá.