Nemzetközi gazdaság

Moszkvai figyelmeztetés: baj lesz, ha az USA fegyvereket visz Ukrajnába

Oroszország elfogadhatatlannak tartja, hogy az Egyesült Államok önti a fegyvereket Ukrajnába.

Figyelmeztette az Egyesült Államokat Oroszország washingtoni nagykövete. Anatolij Antonov az orosz állami tévének adott nyilatkozatában elfogadhatatlannak tartotta, hogy az USA fegyvereket önt Ukrajnába, és felszólította Washingtont, azonnal vessen véget ennek, különben baj lesz. Erről hivatalos levelet is küldtek az Egyesült Államoknak – írja a Reuters hírügynökség. 

Antonov ezzel Antony Blinken vasárnap esti kijevi látogatására utalt, amely szerint az Egyesült Államok külügyminisztere további segélyekről állapodott meg Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

Blinken több száz millió dollárt ígért Kijevben Ukrajnának

A kijevi találkozón az Egyesült Államok megerősítette, hogy támogatja Ukrajnát, és több mint 700 millió dolláros katonai finanszírozást ígért az országnak a háborús erőfeszítéseik támogatására.

Blinken és Zelenszkij 713 millió dolláros segélyről állapodott meg, amely a Joe Biden amerikai elnök által április elején bejelentett 800 millió dolláros fegyverszállítmány után már jelentős segítségnek tűnik. 

Fotó: Sputnik via AFP

Zelenszkij többször is felszólította az európai országokat, hogy adjanak Ukrajnának nehézfegyvereket és egyéb felszereléseket. A több mint két hónapja tartó háborúnak már több ezer halálos áldozata van, több millió ember pedig kénytelen volt elhagyni otthonát az orosz invázió miatt. 

Az eszkalálódott konfliktus még tovább mélyítette az Egyesült Államok és Oroszország között húzódó árkokat, miután Washington nyíltan kiállt Ukrajna oldalán, és elkötelezett amellett, hogy fegyverekkel lássa el a védőket. 

 

Egyesült Államok Ukrajna Oroszország segély fegyverek
Kapcsolódó cikkek