A muránói üvegtől a Limoges porcelánig új szabályokkal kívánja védeni az a hagyományos kézműves és ipari termékeit, amelyek megkönnyítik a fogyasztók számára is, hogy beazonosítsák az adott régió autentikus termékeit. A kézműves és ipari termékek földrajzi jelzéseiről szóló rendeletjavaslat a hamisítványok ellen irányul, és elősegíti a helyi vállalkozások fellendítését – áll a Bizottság közleményében.

Fotó: ANDREA PATTARO / AFP

A földrajzi jelzések (GI) már ma is az EU mezőgazdasági és kereskedelmi politikájának sarokkövét jelentik, és biztosítják, hogy az adott régióból származó terméket, élelmiszert és bort megvédjék a jogtalan előállítástól és forgalmazástól, ugyanazon a néven.

A javaslat szerint a szabályozást kiterjesztenék a kézműves iparra is, ami még meg kell vitatni a tagországokkal és törvényhozókkal. A rendszer 16 uniós ország nemzeti rendszerét váltaná fel, és közel 800 terméket védene.

Fotó: PHILIPPE FOURNIER / AFP

Európa kézműves és ipari termékeinek öröksége kivételes és világhírű– mondta Thierry Breton, a Bizottság belső piacért felelős biztosa.

Itt az ideje, hogy ezek a termelők – az élelmiszer- és bortermelőkhöz hasonlóan – részesüljenek egy új szellemi tulajdonjogból, amely növeli termékeik láthatóságát, garantálva a hitelességet és a hírnevet– mondta.

Fotó: Only France via AFP

A termékek között lehetnek természetes kövek, ékszerek, textíliák, csipkék, evőeszközök, üveg és porcelán, készüljenek akár kézzel, akár tömegesen. A lényeg, hogy meghatározott helyen, a földrajzi eredethez kapcsolódó minőséggel vagy jellemzővel készüljenek.

A kézműves és ipari termékek uniós gyártói nemzetközi védelmet kérhetnek termékeikre azokban az országokban, amelyek aláírták a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) genfi határozatát.

Fotó: GERAULT GREGORY / AFP