Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint nem a nyugati országok elképzelésének megfelelő hatást váltottak ki a szankciók, amelyeket Moszkvával szemben vezettek be. A Nyugat arra számított, hogy „gyorsan leépíti” Oroszország gazdaságát, de „a gazdasági háború stratégiája megbukott” – mondta Putyin hétfőn SkyNews által közzétett felvétel szerint. 

Vlagyimir Putyin úgy vélte, hogy a Nyugat

az orosz pénzügyi és gazdasági helyzet gyors romlására, a piacokon pánikhelyzetre, a bankrendszer összeomlására és az üzletek áruhiányára számított.

Hozzátette, „a gazdasági hadviselés stratégiája megbukott”.

Az orosz vezető hétfőn egy magas rangú orosz gazdasági tisztviselőkkel tartott videókonferencián nyilatkozott. Kijelentette, „Oroszország példátlan nyomást állt ki”. A gazdasági háború összeomlását azzal igyekezett alátámasztani, hogy rámutatott: a rubel erősödött, és az ország történelmileg 58 milliárd dolláros kereskedelmi többletet ért el az idei év első negyedévében.

A The Associated Press hírügynökséget idéző News.ro szerint Vlagyimir Putyin azzal érvelt, hogy a szankciók az Egyesült Államok és európai szövetségesei ellen fordultak, felgyorsítva az inflációt és csökkentve az életszínvonalat.

Az orosz elnök elismerte azt is, hogy a fogyasztói árak Oroszországban is emelkednek, s megjegyezte, hogy április óta éves szinten 17,5 százalékos volt a drágulás, és sürgette a kormányt, hogy indexelje a béreket és az egyéb kifizetéseket az bevételekre gyakorolt ​​hatásának mérséklése érdekében.