Szlovákia eladná két NATO-kompatibilis önjáró lövegét Ukrajnának – erről a pozsonyi védelmi miniszter beszélt vasárnap. Jaroslav Naď elmondta: már folynak a tárgyalások két a két Zuzana 2 típusú tarack adásvételről. A NATO-előírásoknak megfelelő Zuzanákat a trencsényi Konstrukta Defence tervezte, és a mátratölgyesi ZTS Defense gyártotta. Az eredeti konstrukció még 1998-as, és a hidegháborús, csehszlovák gyártmányú DANA önjáró lövegen alapul. A felújított, kettes számú változat 2021-ben készült el. A Zuzana 2-ből akkor 25-öt rendelt a szlovák kormány összesen 175 millió euróért (darabját 7 millióért). Ez a modell az egyik legfejlettebb lövegrendszer a világon.

Önjáró lövegeket küldhet Ukrajnába Németország

A többek között a Leopard harckocsiról ismert német fegyvergyár segítene Kijevnek.

A Zuzana egy automata töltőrendszerű, 155 milliméteres, 52-ös kaliberű löveg, egy a Tatra által kifejlesztett, 8×8 kerekes vázra szerelve. Az önjáró löveget egy Tatra dízelmotor hajtja. A lőtávolsága mintegy 40 kilométer, de akár több mint 50 kilométer is lehet, a muníciótól függően. Percenként öt lövést lehet vele leadni.

Fotó: Army Recognition

Szovjet rakétarendszereket már küldtek

Ahogy arról a VG is beszámolt, Pozsonyban hangos vitát váltott ki a kormány azon terve, hogy egy S–300-as rakétarendszert átadjon Kijevnek. A légvédelmi rendszer a hétvégén megérkezett Ukrajnába – közölte a szlovák kormányfő mikroblogján.

Ez a szovjet gyártmányú légvédelmi üteg 75–90 km távolságban és 27 km magasságban képes repülőgépek, cirkálórakéták, valamint drónok megsemmisítésére. Ezzel nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszernek számít. A fegyvert még 1987-ben szállították le az akkori Csehszlovákiának. Az eredetileg Nyitrán állomásozó üteg több szállítójárműből, parancsnoki egységből, radarral felszerelt járműből, kilövőegységből   tevődik össze. A rendszer 48, némileg modernizált rakétát tartalmaz. A fegyvert az ukrán hadseregben is rendszeresítették, ezért annak kezelése az ukrán katonák számára sem okozhat gondot.

Ukrajna hiába tartja a markát, nem érkezik a beígért légvédelmi rendszer

A szlovák légteret már Patriot rakéták védik, de ennek ellenére sem adják át Ukrajnának a beígért légvédelmi rendszert.

Brüsszelben is Ukrajnáért lobbiznak

Szlovákia erős nyomást gyakorol majd, hogy Ukrajna minél hamarabb az tagja lehessen – jelentette ki Eduard Heger kormányfő, miután pénteken Kijevben járt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének társaságában.

Heger elmondta: 530 millió eurónyi uniós forrást kívánnak lehívni, amelyet az ukrajnai menekültek támogatására fordítanának. A támogatást humanitárius segítségre és az alapvető létszükségletek biztosítására költhetik, de dotációt kaphatnak azok a szlovákiai állampolgárok is, akik például ukrán óvodát hoznak létre. További ötmillió eurót pedig az ukrajnai régiók fejlesztésére különítettek el egy szlovák–ukrán határon átívelő együttműködés keretén belül.