A 10 százalék feletti éves okozta szociális problémák miatt a szlovák kormány ismertette az inflációellenes intézkedéseit. Eszerint a Heger-kabinet idén 260 millió eurót különít el erre a célra, amiből egyebek mellett egyszeri,

100 eurós támogatást adnak 1,1 millió gyermek után, ami 660 ezer szülőt érint. Ez minden olyan családnak jár, amely családi pótlékra jogosult – ez a lépés 83 millió euróba kerül.

Eduard Heger miniszterelnök a csomag ismertetésekor közölte: az intézkedések között vannak egyszeriek és rendszeres juttatások is – jövőre a rendszeres juttatásokra több mint 1 milliárd eurót szánnak. Milan Krajniak munkaügyi miniszter jelezte, az egyszeri intézkedések célzottak, melyeket a szociálisan érzékeny rétegek megsegítségére szánnak. A gyermekek utáni egyszeri 100 eurós támogatás mellett egyszeri 100 eurós támogatást kapnak az anyagi szükséghelyzetben lévő háztartások, a legszegényebb nyugdíjaskorú emberek, a pótszülők, a súlyosan beteg személyek ápolói és aszisztensei is. Krajniak szerint Szlovákiában valamivel több mint 100 ezer, 62 év feletti ember él, aki még nem jogosult nyugellátásra (napjainkban az évente mozgó 63 év körül jár).

E kategória megsegítésére 10,2 millió eurót különítenek el. A felsorolt kategóriákba eső emberek célirányos megsegítése 108 millió euróba kerül. A júliustól 26 euróról 30 euróra emelkedik, 2023 januárjától pedig 40 euróra. A 6 év alatti gyerekek után az adóbónusz júliustól a mostani 46 euróról 70 euróra emelkedik, januártól pedig 100 euróra. A 15 év alatti gyermekek utáni adóbónusz 43,60 euróról júliusban szintén 70-re, majd januártól 100 euróra kúszik fel.

Fotó: JOE KLAMAR / AFP

Igor Matovic pénzügyminiszter szerint a szociális többletkiadásokat a 100 legnyereségesebb társaság megadóztatásával teremtik elő, emellett a hazárdjátékok adóterhe is magasabb lesz.

Richard Sulík gazdasági miniszter, a liberális SaS elnöke nem ért egyet az év közbeni adóemelés tervével, aki szerint ugyan indokolt a segítség, de nem az újabb adóemelések árán. Ezért pártja nem biztos, hogy megszavazza a jóléti intézkedések csomagját, ami kétségessé teszi jelenlegi formájában az életbe lépését. Az ellenzék kevesli a felvázolt juttatásokat, a volt háromszoros kormányfő, Robert Fico által vezetett Smer például háztartásonként 1500 eurós juttatást javasolt.

Az egyre szélsőségesebb nézeteket valló, mindinkább oroszpárti és rendőrségi eljárással szembenéző Fico pártelnök hozzátette: még egy egyszeri, 1500 eurós juttatás sem terheli meg annyira az állami költségvetést, mint az Ukrajnának szánt szlovák segítség.