Miután az orosz csapatok februárban megtámadták Ukrajnát, az izraeli tisztviselők felkészültek az ukrán zsidóhullám leküzdésére. Ehelyett azonban több zsidó érkezett Oroszországból, mint Ukrajnából – derül ki a Haaretz, a legrégebbi izraeli újság által szerzett hivatalos adatokból.

Az Institute for Jewish Policy Research szerint közel 200 ezer ukrán és 600 ezer orosz jogosult Izraelbe való bevándorlásra a visszatérési törvények alapján. A világon minden olyan személy jogosult izraeli állampolgárságra, akinek egy zsidó nagyszülője vagy zsidó partnere van. A helyi nevén „Aliyah” igazolási folyamat azonban hetekig is eltarthat, mivel a hatóságok ellenőrzik a származást, és bekérik az igazoló dokumentumokat.

Fotó: AFP

Az izraeli hatóságok azonban a konfliktus sürgősségére és hatására tekintettel enyhítették az ukrán menekültekkel kapcsolatos eljárást. Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) adatai szerint február 24. és április 8. között összesen 8371 ukrán zsidó bevándorló érkezett Izraelbe, akik közül 4750 személy kapott különleges engedélyt arra, hogy Izraelbe repüljön, mielőtt még befejeznék a papírmunkát.

Ugyanebben az időszakban 12 593 orosz bevándorló érkezett – ez jelentős növekedés a 2021 egészében Izraelben partra szállt 7 700 oroszhoz képest. Bár nekik nem ajánlották fel ugyanazokat az engedményeket, mint az ukránoknak, mégis megtalálták a módját a beutazásnak: turistavízummal repülnek Izraelbe, és az országban való tartózkodásuk után megkezdik az állampolgárság-igénylési folyamatot. A legtöbb orosz a konfliktus február 24-i kitörése óta ehhez hasonló turistavízummal érkezett Izraelbe.

A legnagyobb orosz kivándorlás a modern történelemben

Moszkva ukrajnai hadműveletének kezdete óta rekordszámú orosz menekült el az országból a nyugati szankciók elől, ami a legnagyobb orosz kivándorlás a modern történelemben. A szankciók hatására számos nemzetközi cég leállította oroszországi tevékenységét, és a lakosok elvesztették megélhetésüket.

Egyes jelentések azt sugallják, hogy

körülbelül egymillió orosz menekült olyan országokba, ahol nem kérnek vízumot az oroszoktól,

mint például Grúziába és Örményországba. Más népszerű bevándorlási célpontok közé tartozott például Törökország, Azerbajdzsán, Dubaj, Görögország, Bulgária és Szerbia, sőt Latin-Amerika is jelentős számú orosz bevándorlót fogadott.

Mérséklődött az ukrán menekülthullám

Eközben csökkent az elmúlt hetekben az Izraelbe repülő ukrán zsidók száma.

Az izraeli belügyminisztérium március elején bejelentette, hogy csak „halachikus” zsidó ukránokat – azokat, akik zsidó anyától születtek – fogadnak be az országba. A törvények értelmében az Izraelbe bevándorolni vágyó zsidókat arra kérik, hogy hozzák magukkal családjukat is, mert külön nem jelentkezhetnek.

Ez a politika gyakorlatilag a családok szétválasztását jelentené, mivel Ukrajna megtiltotta a 18 és 60 év közötti férfiaknak az ország elhagyását, és a frontvonalra küldte őket.