Több mint 42 millió euró értékben foglalt le orosz tulajdonban lévő műtárgyakat Finnország az Oroszország ellen kivetett szankciónak keretében – írja a Bloomberg. Az alkotásokat a finn–orosz határon foglalták le a múlt hétvégén – közölte a finn vámhatóság. A műtárgyak olasz, illetve japán múzeumokban voltak kihelyezve.

Fotó: KEN GILLHAM / AFP

A szállítmány festményekből, szobrokból, régiségekből állt, és különböző orosz múzeumokba tartottak – közölte Sami Raksit, a vámhatóság végrehajtói osztályának vezetője. Hozzátette: a tárgyak továbbra is Oroszország tulajdonát képezik, és nem elkobozták, csak bizonyítékként lefoglalták.

„Finnország a háború idején is szem előtt tartja a kulturális örökséget védő nemzetközi szerződéseket, és egyeztet az Európai Bizottsággal a szankciók alkalmazásával kapcsolatban” – mondta Teemu Sepponen, a vámhatóság exportellenőrzési osztályának igazgatója.

Az orosz duma elnöke az üggyel kapcsolatos intézkedések kidolgozására kérte fel az orosz parlamentet. „A lefoglalt festmények Oroszországba jönnek. Akik ezt tették, büntetést fognak fizetni, és valószínűleg nem emlékeznek jól az ország történelmére” – mondta Vjacseszlav Volodin.

Finnország nemcsak orosz műtárgyakat, de korábban luxusjachtokat is lefoglalt annak érdekében, hogy megvizsgálja, a hajók tulajdonosaira vonatkoznak-e az Ukrajna megtámadása miatti nyugati szankciók. A lefoglalt 21 hajót továbbra is a finn hatóságok felügyelik.

A napokban Spanyolországban az amerikai kormány kérésére lefoglalták Viktor Vekszelberg orosz milliárdos jachtját, Hollandiában pedig 12, orosz oligarcháknak készült jacht megépítését állították le.