Nemzetközi gazdaság

Csődöt jelentett az orosz Google, de bizonyos szolgáltatások továbbra is elérhetők

Lefoglalták az orosz hatóságok a Google moszkvai leányvállalatának számláját, ellehetetlenítve orosz irodája működését – nyilatkozta a Google szóvivője szerdán, miután az orosz leányvállalat csődöt jelentett.

A vállalat már nagyrészt kivonult az országból azt követően, hogy Vlagyimir Putyin csapatokat rendelt Ukrajnába. Felfüggesztette a reklámértékesítést és a szoftverfrissítéseket, és többé nem engedte meg az oroszoknak, hogy alkalmazásokat vásároljanak a Play Áruházból, illetve letiltotta a fizetős extrákat a YouTube-on. Egyedül a kereső, a Google Maps és a YouTube alap funkciói maradtak elérhetőek - írja a The Telegraph.

A bejelentés azért is érte meglepetésként a nagyközönséget, mivel az orosz hatóságok a hét elején közölték, hogy nem tervezik a Google szolgáltatásainak blokkolását.

A digitális fejlesztésért felelős miniszter kedden elismerte, hogy jobb alternatíva híján egy ilyen döntéssel cserben hagynák az orosz felhasználókat. Közel 90 millió felhasználójával havonta a YouTube rendkívül népszerű az országban, és bár Oroszország rendelkezik más közösségi médiák hazai verziójával, egy ilyen léptékű, életképes YouTube-alternatíva még várat magára.

A man passes by a sign of Google at Google's stand during the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, on January 21, 2020. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

Más külföldi közösségimédia-platformokat, köztük a Facebookot és az Instagramot, már korábban betiltottak, azonban a YouTube-ra eddig csupán több hónapos bírságot és fenyegetést szabtak ki, amiért elmulasztotta törölni a Moszkva által illegálisnak ítélt tartalmakat, és korlátozta egyes orosz médiához való hozzáférést.

A Google szóvivője szerint most azonban nem volt más lehetőségük, mint befejezni az orosz iroda működését, hiszen a Google Russia bankszámlájának lefoglalása tarthatatlanná tette az iroda működését, beleértve az oroszországi székhelyű alkalmazottak foglalkoztatását – mintegy 244 alkalmazottjuk volt Moszkvában, a háború kitörésekor egy részüket áthelyezték más országba – és fizetését, beszállítók és szállítók fizetését, valamint egyéb pénzügyi kötelezettségek teljesítését.

A szóvivő megnyugtatta az orosz felhasználókat, hogy továbbra is elérhetik az olyan ingyenes szolgáltatásokat, mint a Keresés, a YouTube, a Gmail, a Térkép, az Android és a Play, hogy „minőségi információkhoz férhessenek hozzá.”

Oroszország nem indokolta, hogy miért foglalták le a Google bankszámláját az országban.

 

Facebook betiltása orosz-ukrán háború csőd Google youtube Instagram betiltása
Kapcsolódó cikkek