Nemzetközi gazdaság

EU-biztos: minden nagy gázszolgáltatót megkerestek az orosz gáz pótlása miatt

Kadri Simson szerint 2030-ra szabadulna meg teljesen Európa az orosz függéstől.

Ez év végére akár kétharmadával is csökkenthető az orosz gáz importja, célunk pedig, hogy 2030-ra teljesen megszabaduljunk tőle - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Elmondta: az Európai Bizottság még ebben a hónapban tervezetet terjeszt elő arról, hogy az miként tudja 2022 végéig pótolni az orosz gázfelhasználás kétharmadát. Hozzátette: a bizottság minden nagyobb gázszolgáltatót megkeresett, hogy segítsen az orosz gáz pótlásában, és azt tervezi, hogy a gázfelhasználást lehetőség szerint megújuló energiával vagy energiamegtakarítással is helyettesítené.

Fotó: AFP

Feltérképezzük azokat a problémákat, amelyeket a tagállamoknak meg kell oldaniuk az orosz gázszállítások helyettesítéséhez, valamint figyelmet fordítunk a gázinfrastruktúrával kapcsolatos tevékenységek összehangolására a jelenlegi infrastruktúra optimalizálása érdekében 

- tette hozzá.

Nagyon rosszul járna Magyarország, ha le kellene mondania az orosz olajról

Magyarország számára brutális károkat okozna, ha kötelező lenne lemondania az orosz olajról.

Simson megerősítette az Európai Bizottság szolidaritását Lengyelországgal és Bulgáriával, akiktől Oroszország megtagadta a gázszállítást, mivel nem voltak hajlandóak euró helyett rubellel fizetni. Mint mondta, e két uniós ország betartotta a szerződésben foglaltakat, a Gazprom viszont megszegte, ezzel is bizonyítva, hogy megbízhatatlan beszállító. "Készek vagyunk szolidárisan cselekedni, hogy a tagállamok maguk is segíthessenek a függetlenedésben azoknak országoknak, amelyek bizonytalan helyzetbe kerültek" - jelentette ki az uniós biztos.

 

energia Oroszország gáz EU olaj
Kapcsolódó cikkek