Bejelentette gazdaságélénkítő csomagját kedden Peking, 33 intézkedéssel igyekeznek a pandémia sújtotta gazdaság helyreállítását elérni, azok után, hogy a 2020 eleje óta tartó koronavírus-járvány egyaránt megviselte a háztartásokat és a vállalkozásokat. Veszélybe került Kínában az 5,5 százalékos éves gazdasági növekedési cél is, a Nomura közgazdászai szerint ez inkább 3,9 százalék környékén alakulhat. Utóbbi azonban aligha vehető készpénznek, a több tízmilliárd dollár értékű ösztönzőcsomag ellenére a közgazdászok ugyanis továbbra is óvatosak a kelet-ázsiai nagyhatalom idei növekedési kilátásaival kapcsolatban, mivel az ösztönzések tényleges hatása korlátozott lehet, ha változatlan marad az ország szigorú zéró Covid politikája.

A legújabb ösztönző intézkedések szerint több szektor adójóváírásban részesülhet és lehetővé teszik a pandémia által leginkább sújtott iparágakban működő cégeknek, hogy elhalasszák a társadalombiztosítási befizetéseket az év végéig. 

A 2022-re tervezett adóvisszatérítés és -csökkentés teljes költségét 2,64 ezer milliárd jüanra (1 jüan = 55 forint) becsülik.

Emellett a kis- és mikrovállalkozásokat támogató hitelkeretet is megduplázzák, valamint bizonyos hitelfelvevők számára lehetővé teszik a tőke- és kamattörlesztés elhalasztását az év végéig - írja a Reuters.

Más intézkedésekkel a fogyasztás fellendítését célozzák, különösen az autó- és lakásvásárlások megkönnyítésével. Legalább 60 milliárd jüant hagynak a kereskedőknél és a vásárlóknál, azzal, hogy mérséklik a személyautók forgalomba hozatali adóját, emellett pedig a bankokat hosszú lejáratú hitelek nyújtására ösztönzik. Továbbá nekilátnak az ígért vidéki útépítési projekteknek, valamint bejelentették az infrastrukturális szektor és a légitársaságok támogatását is, beleértve 300 milliárd jüan értékű vasútépítési és 200 milliárd jüan értékű légiközlekedési kötvény kibocsátását, továbbá 150 milliárd jüan sürgősségi kölcsönt a polgári légiközlekedési ágazatnak.

Ami a monetáris és pénzügyi politikát illeti, Kína támogatja a hazai cégek bevezetését a hongkongi tőzsdére.

Egyes vállalatokat pedig arra ösztönöznek, hogy érjenek el áttörést a felhőalapú számítástechnika, a mesterséges intelligencia és a blokklánc-technológia területén – jelentette ki az Államtanács, ami a legújabb jele annak, hogy Peking enyhíti a technológiai ágazat elleni fellépést. Az intézkedések között szerepelnek még az energia- és élelmezésbiztonságot, valamint az ellátási láncok stabilizálását célzó lépések.

 

Fordulat jeleit mutatja a feldolgozóipar 

Mérséklődött a kínai feldolgozóipar teljesítményének visszaesése májusban, a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint az áprilisi 26 havi mélypontról, azaz 47,4 pontról 49,6 pontra emelkedett a járványkorlátozások enyhítése közepette, ezzel meghaladva az elemzők által várt 48 pontot. Csao Csing-ho, a hivatal vezető elemzője közleményben a teljesítmény javulását a fokozatosan emelkedő vállalati és ipari aktivitásnak tulajdonította, és megjegyezte, hogy a vizsgált 21 feldolgozóipari ágazat közül 12 teljesítménye nőtt májusban, ami hárommal több, mint áprilisban.

 

A worker produces fiber netting at a factory in Binzhou in China's eastern Shandong province on May 31, 2022. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: AFP