Miután a szerbiai Fiat-gyár elektromos autók termelésére készül, az anyacég, vagyis a Stellantis választás elé állította a dolgozókat: vagy felmondanak, vagy részt vesznek a cég egy másik, külföldi gyárában tartott továbbképzésen – olvasható a Telegraf című belgrádi napilap szerdai számában.

A dél-szerbiai Kragujevacon található gyár egyharmadát a szerb állam birtokolja, így az elektromos járművek gyártására történő átállásról is meg kellett állapodni, erre április végén került sor. A beruházás összértéke 190 millió euró (több mint 73 milliárd forint), amelyből 48 milliót a szerb állam biztosít.

Kraguljevac, fiat, stellantis
Itt még hagyományos autók készülnek a kragujevaci gyárban
Fotó: NEBOJSA RAUS / AFP

A villanyautók gyártása a tervek szerint 2024 második felében indulhat, az üzem több mint 1800 dolgozójának kellene abszolválnia a továbbképzést. Az átállást elősegítendő a dolgozóknak felajánlották, hogy a cég egy másik, külföldi vállalatánál képezhetik magukat tovább a következő két évben, de választhatják a távozást is. Az előzetes hírek szerint néhány nap alatt a dolgozók mintegy negyede jelezte, kész külföldre költözni.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában tavaly 2 235 794 személygépkocsit regisztráltak. A benzines és dízellel működő autók mellett egyre több elektromos jármű is megjelenik, noha számuk még mindig nagyon alacsony. 2021-ben mindössze 50 elektromos autót helyeztek forgalomba az országban.