Rendkívül magas adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát az S&P Global Ratings:

 az eddigi "B mínusz/B"-ről "CCC plusz/C"-re minősítette vissza Ukrajna devizában fennálló hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. 

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy az orosz invázió okozta gazdasági károk miatt Ukrajna devizaadósság-törlesztési képessége most már egyre inkább a külső adományozóktól érkező finanszírozásoktól függ.

Az S&P Global Ratings módszertanában a "CCC plusz" hosszú távú devizaadós-besorolás hét fokozattal marad el a befektetési ajánlású osztályzati sáv alapfokától, vagyis a "BBB mínusz" szinttől. A leminősítéshez fűzött indoklásában a cég kiemelte, hogy várakozása szerint az orosz katonai beavatkozás miatt Ukrajnára hosszú ideig elhúzódó makrogazdasági instabilitás lesz jellemző.

A hitelminősítő szerint az ukrán gazdaságnak és az adóbevétel-termelő kapacitásnak okozott jelentős károk miatt az ukrán államadósság-törlesztés az eddigieknél is nagyobb mértékben függ a nemzetközi pénzügyi támogatás folyamatos beáramlásától.

Az orosz katonai agresszió első három hónapja után az ukrán gazdaság termelőkapacitásának hozzávetőleg a negyede és a legtöbb ukrán tengeri kikötő az orosz fegyveres erők által elfoglalt vagy blokád alatt tartott térségekben van.

New,York,-,April,14:,Standard,&,Poor's,Office,Building
Fotó: Shutterstock


Az S&P Global Ratings közölte, hogy azzal számol, hogy az export, a fogyasztás és a beruházások összeomlásszerű visszaesése miatt az ukrán hazai össztermék (GDP) reálértéken 40 százalékkal zuhan az idén.

A cég ezt az előrejelzést arra a feltételezésére alapozza, hogy a háború áthúzódik 2022 második felére. A hitelminősítő ebben a környezetben 25 százalékos GDP-arányos ukrán államháztartási hiányt valószínűsít az idei év egészére. Az S&P Global Ratings hangsúlyozza, hogy a háború előtti prognózisában 3,5 százalékos államháztartási deficit szerepelt 2022-re.

A Moody's is rontott a besoroláson

A múlt héten egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service is rendkívüli adóskockázatot jelző szintre, az addigi "Caa2"-ről egy fokozattal "Caa3"-ra minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A Moody's elsősorban azzal indokolta a döntést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekszenek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok. A "Caa3" besorolás kilenc fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapfokától, amely a Moody's osztályzati metodikája alapján "Baa3".

A Moody's a leminősítéshez fűzött indoklásában közölte, hogy előrejelzése szerint 

az ukrán hazai össztermék az idén 35 százalék körüli mértékben zuhanhat reálértéken, és a GDP-arányos ukrán államadósság-ráta az idén százalék környékére emelkedik a 2021 végén mért 49 százalékról.Az ukrán gazdaságban más nagy londoni elemzőházak is összeomlásszerű visszaesést várnak az idei évre.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) várakozása szerint az ukrán hazai össztermék az idén 30 százalékkal zuhan, és ez a szűkebb kelet-európai és kaukázusi régióban is átlagosan 18,4 százalékos GDP-visszaesést okoz 2022 egészében. Az EBRD Ukrajnán kívül Örményországot, Azerbajdzsánt, Georgiát és Moldovát sorolta ebbe a térségbe. A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató legújabb helyzetértékelésében közölte, hogy központi prognózisa azzal számol, hogy az ukrán GDP-érték 2022-ben 39 százalékkal zuhan.