Medvegyev a Péntek 13 című posztot azzal kezdi, hogy meglátásai nem előrejelzések, hanem a személyes véleményének ad hangot. Oroszország korábbi elnöke szerint a globális ellátási lánc egy része össze fog omlani. Az összeomlás azokat a nemzetközi légitársaságokat is érinti majd, amelyeknek jelenleg tilos Oroszország felett repülni.

A védelmi tanács alelnöke szerint azok az országok, amelyek szankcionálják az orosz energiahordozókat,

lábon lövik magukat.

Ezek a korlátozások erősíteni fogják az energiaválságot, ami a digitális gazdaság fejlődésének globális lassulását hozza magával.

Ezzel együtt egy élelmiszerválságra is számítani lehet, ami egyes országokban éhezést fog kiváltani. 

Russia WWII Victory Day Parade
Dmitrij Medvegyev – Fotó: EKATERINA SHTUKINA

Medvegyev szerint lesznek országok, ahol monetáris és pénzügyi válság alakul ki, számos nemzeti valuta stabilitása megszűnik, és még erősebb inflációra is számítani lehet. Az orosz milliárdosok vagyonának lefoglalása azt jelenti, hogy a jogbiztonság is le fog épülni.

Új regionális katonai konfliktusok alakulnak majd ki, különösen azokon a helyeken, ahol jelenleg is borotvaélen táncol a fegyvernyugvás. Emellett

egyes terrorista csoportok is felbátorodhatnak azt látva, hogy a Nyugat minden figyelmét Oroszország felé fordítja.

Medvegyev szerint a Covid-járvány csak a kezdet volt, a szankciókat követően új járványok fognak kialakulni, mivel a nemzetközi kapcsolatok megszakadása miatt nem lesz meg az az összefogás, ami egy pandémia leküzdéséhez szükséges. Hozzátette, hogy egy pusztító kórt akár egy biológiai fegyver bevetése is elindíthat.

A jelenlegi nemzetközi intézmények szerepe Medvegyev szerint háttérbe szorul majd.

Itt az Európa Tanácsot emelte ki, amely véleménye szerint nem tud hatékony szerepet vállalni az ukrajnai helyzet rendezésében.

Ezért olyan új szövetségek jönnek majd létre, amelyek inkább pragmatikusak lesznek, és elhatárolódnak az angolszász ideológiai kritériumoktól.

Összességében az orosz védelmi tanács alelnöke úgy látja, hogy egy új globális biztonsági struktúra fog létrejönni, amelyben az országok felismerik majd a realitásokat. Ilyen realitásnak gondolja például a nemzetközi kapcsolatok nyugatias koncepciójának gyengeségét, az Amerika-központú világ gondolatának fenntarthatatlanságát, illetve azoknak az országoknak az elfogadását és tiszteletben tartását, amelyek szemben állnak a nyugati világgal.