Összességében Magyarországon az átlagosnál jobb gazdasági teljesítményt vár az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. A szervezet frissített térségi elemzésében nem rontott a Magyarországra valószínűsített idei 3,5 százalékos gazdaságnövekedési előrejelzésen. 

Emellett az EBRD a Lengyelországra adott prognózishoz sem nyúlt, ott 4 százalékos GDP-növekedéssel számol. Ugyanakkor a bank azt valószínűsíti, hogy teljes működési környezetének idei átlagos növekedése 1,1 százalék lesz, a tavalyi 6,7 után. Ukrajnáról megjegyzik, hogy az idén a hazai össztermék 30 százalékkal zuhanhat, a cégeknek akár a fele is teljesen beszüntethette működését, és a lakosság tizede hagyhatta el az országot. Nagy kérdés, hogy közülük mennyien térnek majd haza.

olajvezeték elzárása Gas pipeline with Russian flag. Concept of natural gas distribution through pipes with Russian flag on it.
Fotó: Shutterstock


Magyarország esetében a 3,5 százalékos GDP-növekedést az orosz földgázimport esetleges felfüggesztése fenyegeti a leginkább – hangsúlyozzák az EBRD szakértői. A magyar gazdaság az EBRD működési területén az egyik legkitettebb ország az orosz gáz felé, kiváltképp a magyar gazdaság számára meghatározó autóipar teljesítményét tudja befolyásolni a nyersanyagimport alakulása. 

Míg az EBRD tevékenységi területén lévő országok energiamixében az orosz gáz aránya átlagosan 30 százalékos, Magyarország esetében ez az adat a 40 százalékot közelíti, Egyiptom esetében viszont 50 százalék feletti. A legpesszimistább forgatókönyv, az orosz gázszállítások lenullázódása esetén az egész EBRD-régió kibocsátása átlagosan évente 2 százalékkal lenne kisebb az alapszcenáriónál, ami folyamatos szállításokat feltételez. 

Ez a szituáció érzékenyen érintene minden európai gazdaságot, ugyanakkor a helyzetet leginkább Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon rontaná, ugyanis ezek az országok függnek a legnagyobb mértékben az orosz gáztól – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzésében. Hozzáteszik azt is, hogy a közvetett hatások révén szinte minden gazdaságot megtépázna ez a forgatókönyv, például a magas energiaárak miatt, vagy éppen a legtöbb ország számára meghatározó kereskedelmi partner, a németországi fogyasztás valószínűsíthető csökkenésén keresztül.