Teljesen megsemmisülhet a háborúban az ukrán vetőmagbank, ahol majdnem kétezer termény genetikai kódját őrzik. A létesítmény Harkovban található, amely súlyos bombatámadásokat szenvedett el, és a hozzá tartozó kutatórészleget el is találták, bár nem tudni pontosan, milyen károkat szenvedett el, ezt ugyanis az ukránok biztonsági okokból nem közölték.

A harkovi a világ tizedik legnagyobb vetőmagbankja, és az elvesztése komoly csapást jelentene, mivel az ott tárolt magoknak csupán a négy százalékáról készült biztonsági másolat. 

Gabona, búza
Fotó: Anadolu Agency via AFP


A vetőmagbankok egyfajta életbiztosítást jelentenek az emberiség számára. Ezek biztosítják az alapanyagot az új növényfajták nemesítéséhez, amelyek ellenállnak a szárazságnak, az új kártevőknek, az új betegségeknek és a magasabb hőmérsékletnek. Tragikus veszteség lenne, ha Ukrajna vetőmagbankja megsemmisülne

– mondta a Reutersnek Stefan Schmitz, a Crop Trust ügyvezető igazgatója. A Crop Trust nonprofit szervezet, amelyet Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete hozott létre, feladata a világ növénytermesztésének megőrzése és elérhetővé tétele az élelmezésbiztonság érdekében, a vetőmagbankok pedig létfontosságúak ahhoz, hogy elegendő élelmet termeljenek a világ 7,9 milliárdos lakosságának a táplálására.

A Crop Trust ugyan szerzett elegendő pénzt arra, hogy másolatokat készítsenek az ukrajnai terményekről, a háború miatt azonban nehéz felgyorsítani a folyamatot. Schmitz szerint legföljebb az ukrán magok tíz százalékáról készülhet el a másolat egy éven belül, azokat ugyanis előbb megfelelő időben el kell vetni, felnevelni és learatni, mielőtt a másolatot elküldhetik a világ legnagyobb és legfontosabb ilyen létesítményébe, a norvégiai Svalbard nemzetközi magbunkerbe.

Fotó: ANATOLII STEPANOV


Mivel Oroszország és Ukrajna a világ harmadik és negyedik legnagyobb gabonaexportőre, a háború jelentősen hozzájárul az élelmiszerárak növekedéséhez világszerte, és félő, hogy élelmiszerhiányt és éhséglázadásokat okoz a fejlődő országokban. Ukrajnában több mint húszmillió tonna gabona vár a silókban exportra, és egyre többen sürgetik Moszkvát, hogy biztosítson lehetőséget az elszállításukra. 

Törökország jelenleg is tárgyalásokat folytat a kérdésről Oroszországgal, erősítette meg Mevlut Cavasoglu külügyminiszter kedden, és bejelentette, hogy erről fog egyeztetni orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, aki június 8-án Törökországba látogat. A terveik szerint Isztambulban hoznának létre egy központot, ahonnan felügyelhetnék a biztonsági folyosót, amelyen keresztül a gabonaszállítmányok érkeznének a Fekete-tengerről.