Lázas ötletelés folyik a román kormány háza táján arról, miként lehetne növelni az adóbevételeket, még több forráshoz juttatva a költségvetést. Az ok egyszerű: az és az ukrajnai háború közepette egyre nőnek az állami kiadások, ám a bevételek csökkennek, a meglódult ugyanakkor visszafogja a fogyasztást is.

shipping, transportation and people concept - delivery man with parcel box and customer signing papers on clipboard at home
A futárcégeknek továbbitaniuk kell az adóhatóság felé azon címzettek adatait, akik utánvéttel fizetnek az interneten megrendelt áruért
Fotó: Shutterstock

Az idei év első négyhavi államháztartási hiány a román össztermék (GDP) 1,23 százalékát tette ki, miközben a bukaresti kormány idén 5,8-es hiányt vállalt, ennek teljesítése azonban erősen kétséges, ugyanis az Európai Bizottság a legfrissebb prognózisában 7,5-es GDP-arányos deficitet jósolt, ami jövőre 6,3-re csökkenhet. 

Az államadósság jelenleg a 50,3 százalékára rúg, jövőre pedig 52,6-re nő, elsősorban a nagy deficit miatt. Adrian Vasilescu, a román jegybank (BNR) elnöki tanácsadója máris előrebocsátotta, hogy az ország elkerülhetetlenül az adó- és illetékemelés irányába halad. Amihez hozzájárul, hogy az adóbehajtás hatékonysága terén is rosszul áll Románia, az év elején a GDP 26 százalékának megfelelő összegű folyt be a költségvetésbe, amivel az ország sereghajtó az EU-ban. 

Az elmúlt időszakban a romániai adóhatóság több erőfeszítést tett az adóelkerülés megelőzéséért. Levelet küldtek például minden pedagógusnak, felhívva a figyelmüket arra, hogy – az országban bejáratott gyakorlatnak számító – a magánórák adókötelesek. A futárcégeket pedig arra kötelezték, hogy munkatársaik jelentsék az adóhatóságnak az interneten rendelt termékeket utánvétellel kifizető személyek adatait. A kormány azzal indokolta az intézkedést, hogy adóbehajtás terén nem áll jól az ország, és a lépés a hatékonyabb adóbeszedést szolgálja.

A romániai balliberális nagykoalíció pártjai közül a szociáldemokraták (PSD) kitartanak amellett, hogy a progresszív adó bevezetése gyógyírt jelentene a jelenlegi nehéz helyzetben. Marcel Ciolacu, a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét is betöltő pártvezető eddig konkrét számokkal nem támasztotta alá reformelképzeléseiket, lehetséges verzióként említette viszont, hogy ha a jelenleg 10 százalékos egységes adókulcsot 15-re emelik, akkor az adófizető dönthesse el, mire fordítja az 5 százalékos különbözetet: odaadja az államnak, vagy igazoltan lakásvásárlásra, magánnyugdíjra, gyermekei oktatására fordítja. 

A koalíciós partner liberálisok azonban kitartanak az egykulcsos adó megőrzése mellett. Nicolae Ciucă miniszterelnök a napokban elmondta, egyelőre nem tárgyalnak a progresszív adózási rendszer bevezetéséről, de egy pénzügyminisztériumi munkacsoport elemzi a lehetőségeket. Hozzátette, az adórendszer optimalizálását célzó intézkedések kidolgozása után konzultációt kezdeményeznek az illetékes intézményekkel, az akadémiai szférával, a vállalkozók és egyesületek képviselőivel, hogy olyan döntést hozzanak, amely az adóbehajtást is serkenti, ugyanakkor a vállalkozói szférát is támogatja.