Literenként 50 banival, 40 forintnak megfelelő összeggel kompenzálják Romániában az üzemanyagok árát július elsejétől a következő három hónapban – jelentette be csütörtökön Nicolae Ciucă román miniszterelnök. Az árkompenzációt az állami költségvetésből fogják fedezni, de a román kormány annak a lehetőségét is elemzi, hogy az összegek egy részét az ágazatban működő vállalatok állják.

A Ciucă-kabinet megvizsgálta az üzemanyag 19 százalékos általános forgalmi adója, valamint a jövedéki csökkentésének a lehetőségét is, ám a miniszterelnök szerint ennek a lépésnek hosszú távon nem lenne kedvező hatása, az áfa lefaragása legfeljebb egy hónapig éreztetné hatását, majd az árak tovább növekednének. Ciucă egyébként a múlt héten vizsgálatot rendelt el az elmúlt időszakban tapasztalt drasztikus üzemanyagár-emelkedés miatt.

A bukaresti nagykoalícióban eddig megoszlottak a vélemények a lehetséges megoldások kapcsán. A román szociáldemokraták árplafont követeltek, elnökük, Marcel Ciolacu nemrég nyerészkedéssel vádolta meg a kőolajipari társaságokat. A liberálisok azonban elutasítják a javaslatot, szerintük adóügyi intézkedésekkel lehet mérsékelni az üzemanyagárak emelkedését.

A car is seen being filled with petrol at a Rompetrol gas station in East Romania on July 20, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto via AFP

A romániai fuvarozók országos szövetsége (FORT) Magyarország és Szlovénia példájára hivatkozva már korábban követelte a bukaresti kormánytól az üzemanyag árának hatósági korlátozását. A fuvarozók kezdeményezésével párhuzamosan egyre inkább nő a lakosság felháborodása az energiahordozó drágulása miatt, a közösségi oldalakon indult felhívások hatására az autósok az ország számos településén tiltakozó akciókat szerveznek, és mindössze néhány cseppnyi üzemanyagot tankolva több időre akadályozzák a töltőállomások működését. 

Romániában jelenleg a standard benzin ára 8,61–8,67, a gázolajé 9,19–9,28 lej (1 lej = 80 forint) között mozog, míg a prémiumkategóriás üzemanyagok ára a 10 lejhez közelít.

Az Intelligens Energia Egyesület (AEI) civil szervezet számításai szerint június második felében 63 százalékkal többe kerül a benzin és a gázolaj Romániában, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A független szakértőket tömörítő szervezet frissen közzétett elemzésében rámutat, hogy az állam az idei év első hat hónapjában a benzin és a gázolaj eladása nyomán 40 százalékkal több áfabevételre tett szert, mint a tavalyi év első felében; a pluszbevétel mintegy 600 millió euróra rúg.