Miután felfüggesztették a Coca-Cola és a Pepsi oroszországi értékesítését, a Cola Csernogolovka gyártói most azt remélik, hogy csillapítják az oroszok szomját, valamint a nagy amerikai gyorsétteremláncokét is.

A Csernogolovka italgyártó céget egy Moszkván kívüli városról neveztek el, ahol 1998-ban alapították a vállalatot. Képviselőjük szerdán azt mondta a Reutersnek, hogy eddig az idén több mint kétszeresére növelték jelenlétüket az orosz szállodákban, éttermekben és kávézókban, valamint április óta már a Burger King és a KFC éttermeinek is szállítanak.

Moscow,,Russia-february,18,,2021:,Various,Burgers,With,French,Fries,,Cola
Fotó: Shutterstock

A cég a Cola Csernogolovka mellett még forgalmaz egy szibériai tóról elnevezett Bajkál energiaitalt, valamint a Duchess limonádét, amelyek szintén megtalálhatók a Burger Kingben és a KFC-ben. A két vállalat még jogi problémákat miatt nem tudott kivonulni az országból.

A Coca-Cola és a Pepsi még március elején függesztette fel italértékesítését Oroszországban, csatlakozva számos más nyugati fogyasztói márkához, tüntetésül Moszkva ukrajnai inváziója ellen. 

Pedig a Pepsinek meglehetősen hosszú története volt Oroszországban, ami egészen a hidegháborúig nyúlt vissza. Akkoriban fényképezték le Richard Nixon amerikai alelnököt, amint egy moszkvai kiállításon bemutatta az italt Hruscsov szovjet pártfőtitkárnak. A Pepsi kólát küldött a szovjeteknek, cserébe a Stolichnaya vodkát szállított az Egyesült Államokba.