A Pepsi, a Coca-Cola, a McDonald’s és a Starbucks is bejelentette kedden, hogy felfüggeszti üzleti tevékenységét Oroszországban, miután az megszállta Ukrajnát – írja a CNBC.

A Pepsi már több mint hat évtizede működik Oroszországban, a portál emlékezetet, hogy az együttműködés olyan régre nyúlik vissza, hogy a cégnek akkoriban az italkoncentrátumát Stolichnaya vodkára és hadihajóra kellett cserélnie. 

Korábban a VG is megírta, hogy a PepsiCo megvizsgálta az orosz üzletágával kapcsolatos lehetőségeket, de akkor még vonakodott bezárni ottani egységét, mivel az olyan napi szükségleti cikkeket is előállít, mint a tej és a bébitápszer.

Fotó: AFP

A McDonald’s első telephelyét a vasfüggönyön túl Moszkvában nyitotta meg, néhány hónappal a Szovjetunió összeomlása előtt. A cég kedd este közölte, hogy 

ideiglenesen bezárja mind a 847 éttermét az országban.

Az elmúlt napokban a Pepsi, a Coca-Cola, a McDonald’s és a Starbucks is bírálatokat kapott amiatt, hogy továbbra is Oroszországban működnek, míg más amerikai vállalatok felfüggesztést és értékesítési szünetet jelentettek be. 

Jeffrey Sonnenfeld, a Yale professzora nyilvánosságra hozott egy listát arról 

a több mint 300 amerikai cégről, amelyek az ukrajnai invázió után kivonultak Oroszországból – és azokról, amelyek nem.

Oroszország azon kevés régiók egyike a világon, ahol a Coca-Cola riválisa, a PepsiCo nagyobb jelenléttel bír.

A Starbucks egy lépéssel tovább ment, mint a McDonald’s, mondván, hogy 

felfüggeszt minden orosz üzleti tevékenységet, beleértve termékeinek szállítását is. A Starbucks vezérigazgatója, Kevin Johnson pénteki levelében elítélte a támadásokat.

A két vendéglátással foglalkozó cég közül a McDonald’snak nagyobb a jelenléte az országban, és globális bevételének nagyobb százalékát kapja ezekből az eladásokból. 

Sorra hagyják el a nyugati multik az orosz piacot

A 90-es évek végén volt rá példa, hogy Moszkvában a Puskin téren lévő, frissen megnyílt McDonald’s előtt hosszabb volt a sor, mint a Lenin-mauzóleum előtt. A nyugati gyorsétteremláncok, az üdítőitalok, a farmerek a kapitalista diplomácia győzelmét hirdették a Szovjetunió felett.