Az Európai Parlament (EP) túlnyomó többséggel elfogadta csütörtökön azt a javaslatcsomagot, amely arra kötelezi a tagállamokat, hogy kapacitásaik legalább 80 százalékára töltsék fel gáztárolóikat november 1-re, a tél kezdetére - olvasható a törvényhozás honlapján.

Ez azt jelenti, hogy számos tagállamnak úgy kell jelentős mennyiségű földgázt vásárolnia, hogy közben az Európai Unióval (EU) Ukrajna lerohanása miatt szankciós háborúba keveredett Oroszország jelentősen lelassította európai szállításait, sőt vannak olyan félelmek is, hogy akár teljesen le is állíthatja őket. Ha emiatt nem telnének meg a télre az európai tárolók, az politikai ütőkártyákat adna Moszkva kezébe.

Gazprom Gas Storage Depot
Fotó: Bloomberg

Az Aggregated Gas Storage Inventory adatai szerint az EU tárolóinak töltöttsége összességében szerdán 55,4 százaléknál járt, a 80 százalékhoz tehát még bőven kell vásárolni földgázt. Ráadásul a 80 százalék a kötelező minimum, az ajánlás 85 százalék, a következő években pedig 90 százalékot kell majd elérni, védekezésül a lehetséges ellátási sokkok ellen.

A szabályok a Politico szerint már júliusban hatályba léphetnek. Előbb azonban az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia - írta az EP-honlap -, amelyben minden egyes tagállam vétójoggal rendelkezik.

Magyarország tárolóinak feltöltöttsége százalékos mértékben alacsony, 38,6 százalékos. Számunkra mégse okoznának sokkot az új szabályok, ha az előzetes politikai megállapodás válik végleges szabállyá. Ez ugyanis kivételt tesz a nagy tárolókkal rendelkező országokkal, amilyen hazánk is, hogy ne érje őket hátrány a többiekéhez képest hatalmas felvásárlási kötelezettség rájuk szabadításával. Nekik az előző öt évi gázfogyasztásuk 35 százalékáig kötelező feltölteniük a tározókat. 

Bizonyos feltételek mellett a cseppfolyós gáz (LNG) tartalékok is beszámíthatók lesznek a töltöttségbe.

Még mielőtt az orosz gázszállítások lelassultak volna az elmúlt egy hétben, az uniós vásárlók már nyugat, észak és dél felé kacsingattak új beszerzési források után nézve. Norvégia csütörtökön arról egyezett meg az Európai Unióval, hogy törekszik szállításai további növelésére. Katar ugyanakkor a Bloomberg friss híre szerint azzal hökkentette meg az európai érdeklődőket, hogy csak akkor szállítana, ha a vevők 20 évre kötnének szerződést, ami ellentmond az EU törekvéseinek a fosszilis energiahordozók kivezetésére. A jelentés szerint az Öböl-országot az bátorította fel, hogy a németek a közelmúltban 20-éves LNG-szerződést kötöttek az amerikaiakkal. 

A tárolói töltöttségében 58,7 százaléknál tartó Németország ugyanakkor a gázkészletei kímélése érdekében kénytelen szénerőműveket újraindítani. Ezt keserű döntésnek nevezte csütörtökön a klímaélharcos Zöldek delegálta alkancellár-gazdasági miniszter, amikor kihirdette a háromfokozatú országos földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fázisát.

 

Biztos, ami biztos, most nem exportálunk gázt

A Gazprom kénytelen Ukrajnán keresztül is szállítani Magyarországra, miután a Török Áramlaton és a szerbiai gázhálózaton karbantartás folyik. Így is elég földgáz érkezik a hazai ellátásra és a tárolók töltésére, de a kivitel megcsappant.