Miután a KFC Ausztráliában úgy döntött, hogy ételeiben a salátát káposztára cseréli, a helyi sajtó már salátaapokalipszisről beszél, és az ország frissen megválasztott miniszterelnöke, Anthony Albanese is megszólalt az ügyben – írja a Spectator.

Opposition Labor Party leader Anthony Albanese (C), accompanied by his partner Jodie Haydon (front L) and son Nathan Albanese (C), speaks to media outside a polling station during Australia's general election in the suburb of Marrickville in Sydney on May 21, 2022. (Photo by Wendell Teodoro / AFP)
Fotó: Wendell Teodoro / AFP

A politikus válságnak nevezte a történteket, és elmondta, hogy a fia nagy rajongója a gyorsétteremnek, és le lesz sújtva, ha értesül a hírekről. Azonban komolyságát nem tudta teljesen megőrizni, így nevetve tette hozzá, hogy 

az első kabinetülésen foglalkozni fog a káposzta-gate-tel.

A friss zöldségek elérhetetlensége és drágulása pont akkor érkezik, amikor a kormány a klímaváltozás elleni fellépés érdekében a vegán életstílust igyekszik népszerűsíteni. Különösen salátából van hiány, amiből ha talál az ember a boltok polcain, akkor akár 10 ausztrál dollárt (több mint 2600 forintot) is kell fizetnie érte.

KFC 951744192 SYDNEY, AUSTRALIA - APRIL 27:  A gigantic Kentucky Fried Chicken bucket to celebrate it's 50th birthday in Australia measuring six metres tall and seven metres wide on April 27, 2018 in Sydney, Australia. The first Kentucky Fried Chicken store opened in Australia 50 years ago in Guildford, New South Wales on April 27, 1968. There are now 640 stores around Australia, employing approx 35,000 people and serving more than two million customers weekly.  (Photo by James D. Morgan/Getty Images)
Fotó: James D. Morgan / Getty Images

A salátahiány egyébként nem független a klímaváltozástól, hiszen annak oka az, hogy Queenslandet túl sok eső érte az év korábbi részében, most pedig már túl hideg van egy újabb termés ültetéséhez. A zöldség-gyümölcs nagykereskedő Alfred E. Chave ügyvezető igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy magasnyomású légtömegek érkeznek az ausztrál tél közeledtével, ami alacsony hőmérsékletet hoz. A nedves és hideg talajon pedig nem nőnek a növények.

Az egymást követő liberális és munkáspárti kormányok tovább rontottak a helyzeten, intézkedéseikkel drágítva és nehezítve a gazdák helyzetét és csökkentve a változatosságot az ausztrál farmok kínálatában. Így amikor a februári áradásokat a hideg téli időjárás előtt újabb jelentős esők követték, a saláta és más friss termények kínálatában zavarok jelentkeztek.

1230663394 Employees harvests green cabbages at the organic farm of Moonacres, which also comprises of a cafe, pop-up restaurant and cooking school, in Fitzroy Falls, New South Wales, Australia, on Friday, Jan. 15, 2021. Australia's economy topped the latest Citigroup Inc. Economic Surprise Indices as authorities' relative success in containing Covid drove a surge in consumer confidence and a rebound in activity. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Brendon Thorne / Bloomberg via Getty Images

Korábban a fennakadások okozta hiányt a kisebb gazdaságok pótolták, ám mára ezek eltűntek a Spectator szerint a zöldpolitika következményeként. A nagy és hatékony farmok létrehozása az egész rendszert veszélybe sodorta.

A klímaváltozás mellett az azzal szembeni fellépés is rontott a helyzeten, 

ugyanis Queensland a termékeny földterületeken is engedélyezte a nagy napelemparkok létesítését. Darling Downs magas termést hozó gazdaságait ráadásul az ezen napelemparkok által okozott hőszigetek is akadályozzák, így a környékbeli gazdák földjeit talajerózió roncsolja.

1240631567 Yun Choi, vice chairman of Korea Zinc Co., shows a photo of Sun Metals solar farm in Queensland, Australia, at the company's headquarters in the Gangnam district of Seoul, South Korea, on Tuesday, May 10, 2022. After nearly half a century expanding its bread-and-butter business into one of the worlds largest metal smelting operations, Korea Zinc is setting its sights on renewable energy to cut costs and drive growth. Photographer: Woohae Cho/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Woohae Cho / Bloomberg via Getty Images

A termesztők elmondták, hogy bár legalább dupla árat kapnak terményeikért, erre szükségük is van, hiszen minden termeléshez szükséges nyersanyag ára is felment. Emelkedett 

a műtrágyák és az üzemanyagok ára, de még darabonként 70 centtel (185 forint) a csomagolás ára is nőtt.

Így eshetett meg, hogy az ausztrál boltok polcairól eltűntek a friss zöldségek, és a megélhetési költségek emelkedésével párhuzamosan sok család szembesült azzal, hogy a salátát nem engedheti meg magának. A nagykereskedelmi kínálat 80 százalékot esett, vagyis az sem várható, hogy a közeljövőben az árak enyhülni fognak.

Az új-dél-walesi gazdák érdekvédelmi szervezete részéről az elnök, Carlo Trimbuli arról beszélt, hogy a magas árak ellenére kevesen profitálnak a helyzetből, hiszen a mennyiségek jóval alacsonyabbak a korábbiaknál, és sok farm teljesen termény nélkül maradt.

Nem csoda, hogy az idei ausztrál választási kampány fő témája a klímaváltozás volt. A kérdés megítélését bonyolítja, hogy miközben a kontinensen különösen erőteljesen érezhetők a negatív hatások – gondoljunk csak az árvizek mellett a bozóttüzekre –, aközben Ausztrália fontos exportcikkei közé tartoznak a különböző fosszilis energiahordozók is, a földgáztól a szénig.