A gazdasági válság sújtotta országban az üzemanyag-ellátás zavartalansága jelentős kihívásokkal küzd. A lakosság fogyasztását rendkívül szigorú ellenőrzés alá vetik, hogy fenn tudják majd tartani az alapvető szolgáltatásokat az állam területén – tudatta a CNN.

A VG is beszámolt róla korábban, hogy Srí Lankában 70 éve nem látott gazdasági válság ütötte fel a fejét, a devizatartalékok rekordalacsony szintre csökkentek, amelyből az alapvető importtermékeket képesek lennének finanszírozni.

A 22 milliós lakosságú országban az elkövetkező napokban csak 15000 tonna benzint és gázolajat tudnak arra fordítani, hogy a létfontosságú szolgáltatásokat fenntarthassák. Kanacha Wijesekera energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint az ország számára nehézséget jelent a beszállítókkal való megegyezés, mivel az importőrök nem szívesen fogadnak el akkreditíveket a srí lankai bankoktól a 700 millió dolláros (267 milliárd forint) tartozásuk miatt és előleget szeretnének kérni.

A man waiting for fuel due to the acute fuel crisis in Sri Lanka. 27 June, 2022 Colombo, Sri Lanka (Photo by Thilina Kaluthotage/NurPhoto) (Photo by Thilina Kaluthotage / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Thilina Kaluthotage / NurPhoto via AFP

Az elmúlt két hónapban Srí Lanka nagyrészt egy indiai hitelkereten keresztül finanszírozta az üzemanyag-ellátását, de az június közepén lejárt. A múlt hét csütörtökén nem érkezett meg egy előre eltervezett benzinszállítmány és nincs napirenden újabb üzemanyag-szállítmány érkezése.

Az országban körülbelül 9000 tonna gázolaj és 6000 tonna benzin maradt. Mindent megteszünk, hogy újabb készleteket szerezzünk be, de azt nem tudjuk, hogy ez mikor következik be

– nyilatkozta az energiaügyi miniszter.

Srí Lankában 12-22 százalékos üzemanyagár-emelkedés volt tapasztalható a kora vasárnapi órákban, a rendkívüli áremelkedés a májusi inflációt 45,3 százalékra emelte, ami 2015 óta a legmagasabb.

Kanacha Wijeseker miniszter elmondása szerint a kormány a megmaradt készletek felhasználását szigorúan fogja ellenőrizni, főleg a tömegközlekedésre, az energiatermelésre és az egészségügyi szolgáltatások fenntartására fogják fordítani a megmaradt készleteket. A benzinkutaknál kilométeres sorokban várakozó lakosok valószínűleg már nem jutnak üzemanyaghoz. A katonaságot már kivezényelték az üzemanyagtöltő állomásokra, hogy az esetleges zavargásokat kezelni tudják. A repülőterek és a kikötők továbbra is fognak majd üzemanyag adagokat kapni.

A kormányzat továbbá arra kérte a közel 1 millió embert foglalkoztató közszférában dolgozó személyzetet, hogy otthonról dolgozzanak a helyzet javulásáig.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma és Külügyminisztériuma háromnapos látogatást tett Colombóban, ahol a helyzet konszolidációjáról tárgyaltak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megkezdte a tárgyalásokat Srí Lankával egy 3 milliárd dolláros (1114 milliárd forint) mentőcsomag kibocsátásáról.